Utflyktstips i semestertider

Sommartider. Semestertider. Ljuvliga tider.
Om vi bjuds klarblå eller regntunga skyar återstår att se, men vår lediga tid är trots allt vad vi gör den till. Vi föreslår, oavsett väder, att du ser dig omkring i vårt vackra län. Här kommer ett första utflyktstips – Smögens lotsutkik i Sotenäs kommun.
Smögens lotskik

Smögens lotsutkik

Den 26 augusti 1871 gick det engelska skeppet Nymph under utanför Hållö. Besättningen räddades under dramatiska förhållanden av manskapet i Smögens räddningsbåt. Kanske siktades detta skeppsbrott från just Smögens lotsutkik?

Smögen och Kungshamn har haft lotsbemanning sedan 1700-talets början. Lotsutkiken på Smögen består idag av två delar som representerar var sin tid, såväl byggnadstekniskt som funktionellt. Den äldre delen, en lotsutkik i form av ett litet hus, byggdes 1899. Intill huset fanns en flera meter hög träställning med en liten utkiksplattform överst.

Under 1930-talet ersattes denna utkiksplattform med en ny konstruktion i betong. Samtidigt flyttades utkiksfunktionen upp på plattformen. Denna förbands med den gamla utkiken genom en täckt mycket brant trappa.

Lotsutkiken på Smögen var i drift fram till 1969 då de allt mer snabbgående lotsbåtarna gjorde att man kunde koncentrera verksamheten till Lysekil.

Hitta hit

Lotsutkiken i Smögen ligger utmed Brunnsgatan på den södra delen av ön och nås enklast via en promenad då det är begränsat med parkering i närheten.

Mer läsning

Smögens lotsutkik på Facebook

Text: Hjalmar Fredin
Före detta praktikant, kommunikationsenheten


 Content Editor

HUS MÄNNISKOR MINNEN

– en bok om länets historia genom byggnadsminnena


Underlaget till artikeln är hämtad ur boken "Hus människor minnen" som har getts ut av Länsstyrelsen i samarbete med Bohusläns museums förlag. I boken behandlas ett rikt urval av länets drygt 250 byggnadsminnen som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Dessutom finns en förteckning över länets alla byggnadsminnen.

Boken är framtagen i ett brett samarbete med bland andra länets museiorganisationer, universitet, specialister och förvaltare av byggnadsminnen som skyddas av kulturmiljölagen. Den finns till försäljning hos flera museer och bokhandlare i länet, samt via Adlibris och Bokus.

Utgivare: Bohusläns museums förlag i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götalands län
ISBN 978-91-7686-274-2
384 sidor. Inbundet hårdband och rikt illustrerad
Cirkapris: 325 kr