Klädsamt utflyktstips i sommartid

Sjuhärad har en stolt textiltradition. En tradition som fortfarande är väl synlig om du färdas längs Viskan, mellan Borås och Mark.
Har du minsta intresse för länets textilindustrihistoria rekommenderar vi ett besök i Rydal. Rydals fabriker, närmare bestämt. Här hittar du exempelvis Sveriges äldsta bevarade spinneri.

​Rydals fabriker i Mark 

Rydboholm, Viskafors, Svaneholm och Rydal. Fyra orter längs Viskan, söder om Borås. De fyra har en sak gemensamt, nämligen en mycket närvarande textilindustrihistoria. Det märker du genast om du har vägarna förbi. 

I Rydal uppfördes efter initiativ av Sven Erikson ett bomullsspinneri år 1853. Spinneriets läge styrdes av tillgången på vattenkraft och det drevs från början av ett stort vattenhjul som matades från en konstgjord kanal från Viskan. Vattenkraften gjorde att spinneriet fick elektrisk belysning redan 1882. Detta var första gången i Sverige som elektricitet för inomhusbelysning producerades genom vattenkraft. 

Rydals fabriker är Sveriges äldst bevarade spinneri och rymmer idag bland annat ett museum och en hantverksbutik. Museet kan demonstrationsköra maskiner från hela produktionskedjan för tillverkningen av effektgarn.  

Mer läsning:

http://www.mark.se/rydalsmuseum 

Hitta hit:

Från söder. Ta av väg 41 i Kinna. Följ sedan skyltning till Rydal.

Från norr. Ta av väg 41 i Viskafors. Följ sedan skyltning  till Rydal.

 

Hjalmar Fredin
Före detta praktikant
Kommunikationsenheten


 Content Editor

HUS MÄNNISKOR MINNEN

– en bok om länets historia genom byggnadsminnena


Omslag till boken Hus människor minnenUnderlaget till artikeln är hämtad ur boken "Hus människor minnen" som har getts ut av Länsstyrelsen i samarbete med Bohusläns museums förlag. I boken behandlas ett rikt urval av länets drygt 250 byggnadsminnen som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Dessutom finns en förteckning över länets alla byggnadsminnen.

Boken är framtagen i ett brett samarbete med bland andra länets museiorganisationer, universitet, specialister och förvaltare av byggnadsminnen som skyddas av kulturmiljölagen. Den finns till försäljning hos flera museer och bokhandlare i länet, samt via Adlibris och Bokus.

Utgivare: Bohusläns museums förlag i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götalands län
ISBN 978-91-7686-274-2
384 sidor. Inbundet hårdband och rikt illustrerad
Cirkapris: 325 kr