Vi avrundar sommaren med fesk i kôrkan

Det har varit en sommar på resande fot i vårt kulturhistoriskt rika Västra Götaland. Vi har besökt lotsutkiken i Smögen, Klockarbolet i Odensåker, Vinnsäter i Jälbo, Torpa stenhus i Länghem och Rydals fabriker i Mark. Nu vänder vi näsan västerut igen. Till länets största stad och en av dess vackraste byggnader. Till Feskekörka i Göteborg.
Fotografi på Feskekörka i Göteborg

Feskekörka i Göteborg

Det var till Rosenlund som skärgårdsborna förr kom med sina stora segelbåtar för att sälja sin fisk direkt på torget. På 1870-talet hade trakterna kring Fisketorget blivit en pulsåder i Göteborg, med många affärslokaler.

Kraven på god hygien förbjöd fiskförsäljningen utomhus och staden beslutade om en fiskehall. I sann Göteborgsanda byggdes fiskehallen med hjälp av donationsmedel och invigdes den 1 november 1874. I folkmun kom den snart att bli "Feskekörka".

Takkonstruktionen med ett stavtriangelsystem avspeglar sig i fasaden med spetsbågiga fönster och ett brant tak. Konstruktionen skapar en öppen och luftig hall utan stödpelare. Nästan som en katedral speglar sig Feskekörka i kanalen vid Rosenlund som var centrum för fiskeförsäljningen i staden fram till 1910. Sedan dess finns bara detaljhandeln och ett par restauranger kvar i byggnaden.

Feskekörka är en av Göteborgs mest kända symbolbyggnader och är en viktig del av stadsbilden i Rosenlund.

Vill du läsa mer om Feskekörka eller upptäcka fler byggnadsminnen i länet? I boken Hus, människor, minnen presenteras ett urval (133) av våra (cirka) 250 historiska byggnader och platser i länet.

Mer läsning:

http://www.feskekörka.se/

 

Hjalmar Fredin
Före detta praktikant
Kommunikationsenheten


 Content Editor

HUS MÄNNISKOR MINNEN

– en bok om länets historia genom byggnadsminnena


Omslag till boken Hus människor minnenUnderlaget till artikeln är hämtad ur boken "Hus människor minnen" som har getts ut av Länsstyrelsen i samarbete med Bohusläns museums förlag. I boken behandlas ett rikt urval av länets drygt 250 byggnadsminnen som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Dessutom finns en förteckning över länets alla byggnadsminnen.

Boken är framtagen i ett brett samarbete med bland andra länets museiorganisationer, universitet, specialister och förvaltare av byggnadsminnen som skyddas av kulturmiljölagen. Den finns till försäljning hos flera museer och bokhandlare i länet, samt via Adlibris och Bokus.

Utgivare: Bohusläns museums förlag i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götalands län
ISBN 978-91-7686-274-2
384 sidor. Inbundet hårdband och rikt illustrerad
Cirkapris: 325 kr