Nya örnar i sikte vid Hornborgasjön

Invig det nya året genom att skåda örnar och andra vinterfåglar vid Trandansen. Nu är det nämligen örnarnas tur att åter ta plats i Hornborgasjöns södra delar. Här har du årets örnhelger: 6-8, 15, 22 och 29 januari.
Flygande havsörn mot blå himmel
Hornborgasjön är känd för alla tranor, men på vintern - när tranornas trumpetande sedan länge har tystnat - tar örnarna över.

Utfodringen av giftfritt kött till örnar vid Trandansen har sitt ursprung i en räddningsaktion. Nu är aktionen avslutad. Örnarna har räddats från utrotningens rand.

- Vi fortsätter utfordra för att erbjuda våra besökare möjlighet att se de mäktiga djuren vid sjön. Det finns förstås inga garantier, men vi kan utlova goda chanser, hälsar naturumföreståndare Sofie Bernhardsson.

För de fikasugna finns möjlighet att avnjuta kaffe och korv vid Trandansen. Fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 finns på plats och hjälper till att identifiera både luftens giganter och andra fina fåglar. Vi har som vanligt fri entré.

För barnen finns också pyssel. Varför inte testa att göra en egen kikare? Eller klä ut sig till örn?

- Vi vill också be alla skridskoåkare vid Hornborgasjön att hålla sig till de norra delarna av sjön eftersom örnarna är mycket störningskänsliga, vädjar Sofie Bernhardsson.

Datum för årets Örnhelger vid Hornborgasjön
Fredag till söndag 6-8 januari
Söndagar 15, 22 och 29 januari

Öppettider
Från gryning till skymning

 Content Editor


Länsstyrelsen Västra Götaland
Sofie Bernhardsson
Naturumföreståndare (vik)
010-224 51 22
sofie.bernhardsson@lansstyrelsen.se
www.hornborga.com

Falbygdens fågelklubb
Åke Abrahamsson
0515-72 60 42
0706-60 24 53

Örn-72
Claes-Göran Ahlgren
033-27 44 63
0702-41 93 08