Äldre kompisar är ofta källan till alkohol för unga

Varannan 16-årig alkoholkonsument skulle vända sig till en äldre kompis för att skaffa alkohol. Närmare 60 procent uppger dock att de skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner.
ungdomar på en gräsmatta

​Det här visar en ny undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjort bland svenska ungdomar. I den framkommer det att äldre kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

– De flesta som bjuder eller köper ut alkohol till yngre tänker inte på riskerna – det är inte bara olagligt, det kan även få förödande konsekvenser, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen Västra Götaland som en påminnelse inför Valborgsfirandet.

– Det är glädjande att vi även i år har en bred uppslutning i länet där i stort sett alla kommuner är med i kampanjen #hejdåalkoholskador som vänder sig till unga vuxna 20-25 år, säger Ulrika Ankargren, länssamordnare. Många av våra kommuner gör ett aktivt arbete. Exempelvis har man i Härryda och Vänersborg engagerat ungdomsprofiler i idrotten som säger nej till att köpa ut.

Länsstyrelsen Västra Götaland har i dagarna lanserat sin första podd där Lennart Rådenmark under en halvtimme intervjuas om sitt arbete. Han berättar där bland annat om Länsstyrelsens roll att förebygga och informera om vad alkohol och andra droger kan ställa till med. Och hur viktigt det är att arbeta förebyggande i samarbete med länets kommuner. Lyssna på podden här

Fakta

Bakom kampanjen #hejdåalkoholskador står CAN tillsammans med länsstyrelserna i Västra Götaland, Stockholm och Skåne. I kampanjen ingår ett antal filmer i sociala medier med de tecknade figurerna "Hjärnan" och "Hjärtat". Filmerna tar upp och diskuterar ett antal myter och missuppfattningar som finns bland unga vuxna som köper ut alkohol till minderåriga.


Kontakta oss

Pressansvarig:
Anita Nilsson
Telefon: 010-224 45 46
Mobil: 0736-60 51 18