Idag firar vi romernas nationaldag

Idag, den 8 april, är det romernas internationella nationaldag. Dagen firas på olika håll i Sverige, liksom i ett fyrtiotal andra länder.

I Göteborg startar firandet på Gustaf Adolfs torg klockan 17.00. Där kommer nationalsången sjungas och tal hållas.

  Läs mer om firandet härRomernas flagga

För att uppmärksamma dagen hissar Länsstyrelsen den romska flaggan på sina kontor i Göteborg, Vänersborg och Mariestad.

Romernas internationella dag firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Då samlades representanter från flera länder för att tillsammans diskutera romernas framtid. Tillsammans med judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar har romer ställning som nationell minoritet i Sverige. Gemensamt för alla fem minoritetsgrupper är att de har ett historiskt långvarigt band med Sverige. Romer har funnits i Sverige sedan början av 1500-talet och idag bor det mellan 50 000 och 100 000 romer i Sverige. Anledningen till att det är så svårt att säga en exakt siffra är att det är förbjudet att registrera människor baserat på etnicitet, antalen baseras därför på vilka som själva definierar sig som romer.

Läs mer om Sveriges fem erkända nationella minoriteter på www.minoritet.se. Här hittar du också mer information om romernas nationaldag.