Hösttranor vid Hornborgasjön

Tranor och Hornborgasjön hör ihop. Att vårens symbolfågel återvänder under hösten är inte lika känt. Nu samlas åter tusentals tranor vid den vackra sjön, men inte för att dansa utan för att samla krafter inför höstens långa flygning söderut. I måndags var det 6 750 tranor vid sjön.
Solnedgång över Hornborgasjön. Foto: Kent-Ove Hvass

Kanske är hösten den vackraste tiden att besöka Hornborgasjön. I den stilla gryningen, då dimmorna drar in över Billingesluttningen och sjön ligger så blank att man knappt kan avgöra var vattnet slutar och himlen tar vid. Då bryts plötsligt stillheten av ett högt, melankoliskt och klart rop. Det är tranorna som åter samlas i stora grupper vid sjön, även om de är lite mer hemlighetsfulla och skygga jämfört med under vårens dans. Nu har de och deras ungar en lång resa till Sydeuropa framför sig och stannar vid sjöns norra del för att hämta krafter.

I måndags räknade Hornborgasjöns fältstation till 6 750 tranor. De räknas en gång i veckan och antalet publiceras på www.hornborga.com under fågelstatistik.

- Tranornas rop och siluetter som avtecknar sig mot en rosa hösthimmel är ett vackert tillfälle att ta farväl av dem och sommaren och välkomna hösten. Vare sig om du gör det själv med en termos varm choklad och filt eller i sällskap med vår guide, säger naturumföreståndare Sofie Stålhand.

Naturum Hornborgasjön arrangerar två tranguidningar den 18 och 25 september, då vi kan följa med Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde Fågelklubb. De utgår från parkeringen vid naturum kl. 18.00.

Det går självklart även bra att göra en egen tranutflykt. Då är fågeltornet vid Fäholmen i sjöns nordöstra del, bästa platsen i skymnings tid. Där finns en grillplats, perfekt för en höstpicknick i solnedgången ackompanjerad av tranornas ekande rop.


 Content Editor

Sofie Stålhand
Naturumföreståndare
010-224 56 59

Guide:
Kent-Ove Hvass
070-393 96 43

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18

Länsstyrelsen Västra Götalands län
vastragotaland@lansstyrelsen.se 
010-224 40 00