Hornborgasjön på arabiska

På söndag den 12 juni samarbetar naturum Hornborgasjön och Connect Falköping för att locka en ny målgrupp ut i den svenska naturen. För första gången håller vi en guidning, med hjälp av tolkar, på arabiska. Samtidigt lanseras audioguider som gör det möjligt att lyssna på hela naturums utställning på bland annat arabiska. 
Audioguider

​När vi tänker på Sverige, föreställer vi oss ofta en scen utomhus i naturen. Kanske dans runt midsommarstången, salta klippbad i skärgården eller ljumma ljusa sommarkvällar med potatis och sill som ackompanjeras av näktergal och koltrast. Onekligen är naturen en viktig del av Sverige. Därför samarbetar nu naturum Hornborgasjön och Connect Falköping för att öppna dörren till naturen för dem som kommit nya till landet.

– Det kan vara svårt att våga och veta hur man tar steget ut. Vi hoppas denna guidning kan bli en inbjudan till dem som ännu inte upptäckt vad Sverige har att erbjuda i form av natur och allemansrätt, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare.

I och med guidningen lanseras även audioguider på fyra språk. Dessa gör det möjligt för synskadade och utländska besökare att ta del av naturums informativa utställning på ett enkelt sätt. Förutom de vanligare förekommande språken svenska, engelska och tyska har man även satsat på arabiska.

– I och med att vi nu tillgängliggör utställningens innehåll på bland annat arabiska, så hoppas vi nå nya grupper i samhället. Vi välkomnar allt från SFI-klasser, nyanlända till privatpersoner att besöka oss och ta del av vårt vackra naturreservat och dess historia, säger Sofie.

Guidningen startar kl. 14 söndagen den 12 juni med samling vid naturums parkering. Det blir en kort lättare vandring. Buss avgår från Connects lokaler i Falköping för personer som föranmält sig, men det går även bra att dyka upp utan föranmälan på plats.

Läs mer om naturum och Hornborgasjöns naturreservat på www.hornborga.com