Grävlingsguidning med garanti vid Hornborgasjön

Grävlingen är ett skyggt djur som många har en bild av men få har sett i verkligheten på nära håll. På söndag kl. 14 kan det bli ändring på det, då naturum Hornborgasjön anordnar grävlingssafari med garanti för närkontakt.

​Grävlingar finns spridda i hela landet utom precis i norr. Trots detta är ofta den närmsta kontakten många av oss haft med det lurviga djuret enbart genom bilrutans fönster, när man sett den ligga påkörd i kanten av vägen. Att dessa djur är skygga och som mest aktiva på natten och vid skymning kan nog förklara varför de flesta inte stött på dem på närmare håll.

– Det här är ett tillfälle man inte vill missa, det är få förunnat att komma i närkontakt med grävlingar. Vandringen på söndag fokuserar på våra vilda grävlingar men vi kommer avsluta med ett besök hos ett gäng grävlingar som är allt annat än vilda, säger Sofie Stålhand naturumföreståndare.

Ett fåtal personer i Sverige har rätt att ha grävlingar i fångenskap, dessa kallas grävlingsfogdar och de har ett gediget regelverk att följa för att grävlingarna ska ha det så bra som möjligt. Grävlingar kan bli mycket tama, men liksom alla i grunden vilda djur behåller de många av sina vilda egenskaper och behov.

Guidningen startar kl. 14 söndag den 29 maj med samling på naturum. Det blir en kort lättare vandring.

Läs mer om naturum och Hornborgasjöns naturreservat på www.hornborga.com