Geologi med arkeologisk knorr vid Hornborgasjön

Det böljande landskap vi ser idag berättar en uråldrig historia. I samband med firandet av Geologins dag på söndag 11 september tar Torbjörn Persson, geolog och Anders Josefsson, arkeolog med oss på en resa i tiden. Vid Ytterberg berättar de om Hornborgasjöns födelse och hur människorna som först kom hit levde.
Landskap vid Hornborgasjön

Geologins dag har firats sedan 2001. Geologen Torbjörn Persson är en uppskattad guide och kan utläsa saker i landskapet som ofta går oss andra helt förbi. På ett livfullt sätt målar han upp scener som utspelat sig för tusentals år sedan. Man kan riktigt känna kylan från kanten på den stora ismassa som för cirka 13 000 år sedan låg som ett kallt täcke över landet. På söndag kommer Torbjörn berätta om hur landskapet kring Hornborgasjön och Ytterberg bildades för mycket länge sedan.

– Det är en nygammal historia jag har att berätta. Tecknen i marken berättar den redan, jag hjälper bara till och tolkar dem, säger Torbjörn Persson, geolog.

Att det har hänt mycket på Hornborgasjöns östsida i forna tider även för oss människor skvallrar alla de fynd som gjorts i marken om. Inte långt från Ytterberg finns både hundgravar och gånggrifter. Även om dessa fynd verkligen är unga i jämförelse med den tid då landskapet formades av is, vatten och sten. Med under vandringen finns därför även arkeologen Anders Josefsson från Ekehagens forntidsby med. Han kommer att berätta om platsens betydelse för människorna och det samhälle som fanns här då.

– Torbjörn och Anders är båda fantastiska guider som kan få allt från minsta sten till stora kullar att tala och avslöja sina hemligheter på ett gripande sätt. Jag kan varmt rekommendera denna guidning säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare.

Guidningen startar kl. 14.00 på söndag 11 september med samling vid naturums parkering för samåkning till Ytterberg.

Ta med fika, då guideturen delas i två delar. Mellan guidningarna har vi fikapaus. Det kostar 50 kr per vuxen. Barn går gratis.

Anders Josefsson, arkeolog

Kontakta oss

Pressansvarig:
Anita Nilsson
Telefon: 010-224 45 46
Mobil: 0736-60 51 18