Första tranan vid Hornborgasjön

Nu är årets första trana här – det viktigaste av alla vårtecken. Tranan rapporteras ha setts i närheten av Trandansen vid Hornborgasjöns sydvästra spets. Den här är först, och inte sist, som den som sågs 3 januari. Om några veckor kommer resten och då börjar dansen!
Trana. Foto: Kent-Ove Hvass

I år rapporterades en trana vid Hornborgasjön redan den 3 januari. Den var dock inte först tillbaka, snarare sist kvar. En trana som av någon anledning inte kommit iväg under flytten söderut i höstas. Men den tranan som står här idag har verkligen flugit in över Sveriges gräns med bud om våren.

Tranan rapporterades in till artportalen.se, rapportsida för naturobservationer, idag den 26 februari. Den observerades kl. 09.30.

Den första tranan tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De stora grupperna tranor som rastar vid sjön väntas anlända först om ett par veckor. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, så är det bäst att vänta med ditt besök. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

När den stora massan anländer beror på väder och vind, men i regel finns tranor i mängder på plats i slutet av mars. Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 19 mars och veckan innan, den 13 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.

Läs mer på: www.hornborga.com

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88