Engagemang för miljömålsarbetet

Västra Götalands årliga miljömålsdag har genomförts med ett hundratal aktörer. I år levererade inspirerande föreläsare förslag på hur vi motiverar människor att engagera sig för att vi ska nå våra miljömål.
Morgonen inleddes med en frukostföreläsning för länets företagare. Det var Per Grankvist, samhällsanalytiker och hållbarhetsexpert, som startade igång dagen med härlig energi. Många tankar och aha-upplevelser blandades med sköna skratt, när ämnet tjäna pengar på hållbarhet och samtidigt skapa konkurrensfördelar stod på agendan.

- Vi är alla små, små kuggar i ett stort maskineri där allt vi gör är smart eller dumt, sa Per Grankvist, och poängterade samtidigt att vi måste inse att med de val vi gör dagligen påverkar vi samhällets utveckling, 

Kommunikation på mottagarens villkor

En viktig del i arbetet med miljömålsarbetet är att förstå hur vi kan bli bättre på att kommunicera på mottagarens villkor. Joel Lindefors, kommunikationsstrateg på Futerra lyfte den viktiga frågan om kommunikation på mottagarens villkor.
 


- Var ödmjuk inför utmaningarna men stolt över resultaten, sa Joel Lindefors och fick deltagarna att känna sig inspirerade inför kommande uppdrag.


Det handlar om att göra hållbar utveckling så lockande så att alla vill vara med. Det kan kännas stort och svårt, förklaringar kan behöva förenklas i lagom dos och bli greppbara. Här är kommunikationen är en motor i arbetet. Vi måste komma ihåg att vi behöver trycka på olika knappar för att få med oss olika typer av människor i samhället.

Att bryta barriärer

Nästa föreläsare för dagen var Gró Einarsdóttir, doktorand vid Psykologiska intuitionen vid Göteborgs universitet. Temat för Grós föreläsning var: ”Varför människor ofta inte gör som sig bör och hur vi kan förändra det”.
 


- Sluta med det och sluta med det.. det är ju så tråkigt! Styr i stället mot det vi motiveras av, det som är roligt, sa Gró Einarsdóttir och fick medhåll av deltagarna.

Hållbart värdskap

Eftermiddagen handlade om en duvning i hållbart värdskap, där Helena Jönsson från Värdskap genomförde ett utbildningspass som berörde bemötande och hållbar utveckling. Det hänger ihop, och vi är alla gäster på den här planeten. Med perspektivet medkänsla och medmänsklighet samt att hållbart värdskap innehåller att välkomna alla våra medmänniskor fick samtliga deltagare på Miljömålsdagen medskick om att ge sina egna hållbarhetslöften.

- Det finns inget att skjuta upp, det är bara att kavla upp ärmarna och jobba för en hållbar framtid, det är här och nu som gäller, avslutade Helena Jönsson och fick varma applåder.
Foto: Misak Nalbandian