Blomstertid vid naturum Hornborgasjön

Det är doft av syren och sommar i luften. Det är blommornas tid vid naturum Hornborgasjön. På torsdag kväll arrangeras vandring genom blomsterängarna kring Heljesgården tillsammans med natur- och kulturguiden Mats Rosengren.

Blomfebern fortsätter på söndag då vi firar de vilda blommornas dag på naturum med växtutställning, pyssel för barnen och honungsslungning.

Naturen står i blom och lockar oss ut. Det är dags att lägga undan skolväskan och njuta av sol, värme och grönska. Men vad vet du egentligen om grönskan där ute på ängen?

På torsdag kväll kan den som är intresserad av gamla tiders kulturlandskap och skötselmetoder följa med Mats Rosengren. Förutom att kunna mycket om växter är han dessutom en av landets främsta experter på lieslåtter.

På söndag, då det är De vilda blommornas dag, blir det blandade aktiviteter för hela familjen inne på naturum. Falbygdens biodlarförening finns på plats för att slunga honung under dagen (kl. 12 och kl. 15). Ta chansen att uppmuntra naturens små ekosystemhjältar genom att bygga ett litet vildbihotell eller varför inte en fjärilsrestaurang inne på naturum. Där pågår även en utställning med vilda växter från omgivningarna.

– Vill du veta vad den söta blå blomman heter, hur man sköter en äng, kommer igång med biodling eller bygger bort bostadsbristen för våra vilda bin? Kom då in och lär dig något nytt om blommor och bin nu i helgen, säger Sofie Stålhand naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

​16/6 Växter i kulturlandskapet
Kl. 19-21
Samling vid Heljesgården mellan Varnhem om Broddetorp

19/6 De vilda blommornas dag
Kl. 10-17
På naturum Hornborgasjön

 

Blomsteräng med gulvita blommor

 Content Editor