Årets Pionjär i Väst blev Årets Nybyggare i Sverige

I maj blev Moa Gürbüzer, som driver MRG Wines, utsedd till Årets Pionjär i Väst och fick ta emot 10 000 kronor ur landshövding Lars Bäckströms hand på residenset. Igår blev hon vald till Årets Nybyggare i Sverige och fick ta emot 100 000 kronor ur Kung Carl XVI Gustafs hand på slottet.
Moa Gürbüzer

Moa Gürbüzer kom till Sverige 1970. Hon bor i Göteborg och grundade 2013 företaget MRG Wines, som producerar högkvalitativ alkoholfri champagne. Företaget har idag fyra anställda och omsätter 16 miljoner kronor. Moa har en bakgrund från Turkiet och har tidigare arbetat som socionom och terapeut. I den rollen såg hon hur alkohol förstör för familjer. Hon tycker att det ska vara självklart att kunna välja alkoholfritt på fest utan att bli ifrågasatt.

MRG Wines är ett vinhus som utvecklar och distribuerar alkoholfria viner av hög kvalitet. Moa Gürbüzer anser att "Vill du ha vin med eller utan alkohol" ska vara en lika naturlig fråga som "Vill du ha kaffe med eller utan mjölk".

Juryns motivering till priset Årets Nybyggare i Sverige:

"Att starta ett företag utan att kunna sin bransch, men tack vara en högre vision ändå lyckas övertyga mycket konservativa leverantörer att engagera sig, är en bedrift. Att dessutom gå från en trygg anställning vid 57 års ålder och sadla om är det få som vågar.

Moa Gürbüzer har med ett brinnande engagemang lyckats få en av världens främsta champagneexperter att medverka till att producera ett unikt exklusivt och högkvalitativt alkoholfritt vin genom att förena traditionellt hantverk med modern teknik och svenskt entreprenörskap. Hon har brutit den allmänna uppfattningen om alkoholfria viner vilket återspeglas i företagets tillväxt. Detta gör henne till en riktig nybyggare."
 
Priset har till syfte att visa på den entreprenörskraft som finns hos våra nya svenskar. Det instiftades år 2000 av IFS, Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Målet är att skapa förebilder för alla nya svenskar som valt att starta eget företag.