Årets Nybyggare och Årets Pionjär utsedda i Västra Götaland

James Nahani, som leder JE Technical Consulting, utsågs idag till Årets Nybyggare i Västra Götaland. Moa Gürbüzer, som driver MRG Wine, blev Årets Pionjär. De fick ta emot ett stipendium på 10 000 kronor vardera av landshövding Lars Bäckström.

Årets Nybyggare och Årets Pionjär utsedda i Västra Götaland 2016
Foto: Leon Raiszade

Urvalet har skett bland företagare med utländsk bakgrund i hela Västra Götaland. Priset är mer än en uppmuntran för de enskilda pristagarna. Det är ett viktigt pris, eftersom det visar på betydelsen för samhället med entreprenörer från andra länder.

– Den som vinner priset är en god förebild och det är viktigt att uppmuntra. De visar att det går att lyckas, även om man är ny i landet, säger Hamid Fard, IFS-rådgivare på Almi Väst. Företagare födda i andra länder ser också ofta lösningar som infödda svenskar traditionellt inte gör. Det gör att vi kan dra nytta av mångfalden och får kompetens till Sverige. 

Årets Nybyggare

James Nahani, som leder JE Technical Consulting AB, har på några år drivit upp en verksamhet inom miljöteknik som i fjol omsatte över 3,5 miljoner kronor. Han har en bakgrund från Iran och när familjen kom till Sverige levde de gömda i flera år.  

Årets Pionjär

Moa Gürbüzer, som driver MRG Wines AB, har en bakgrund från Turkiet. Hon har tidigare arbetat som socionom och terapeut. I den rollen såg hon hur alkohol förstör för familjer. Hon tycker att det ska vara självklart att kunna välja alkoholfritt på fest utan att bli ifrågasatt.

MRG Wines är ett vinhus som utvecklar och distribuerar alkoholfria viner av hög kvalitet. Moa Gürbüzer anser att "Vill du ha vin med eller utan alkohol" ska vara en lika naturlig fråga som "vill du ha kaffe med eller utan mjölk".

Fakta

  • Priserna till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Väst består av ett stipendium på 10 000 kronor.
  • Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i regionen. Syftet är att lyfta fram goda exempel och förebilder. Pristagaren i varje region går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige som är instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.
  • Det är stiftelsen IFS, i samarbete med Almi Företagspartner Väst, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Västra Götalandsregionen, Visma och SEB som för 16:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Väst.

 Content Editor

​Hamid Fard
Samordnare
Nyföretagarrådgivning på Almi Väst
076-766 84 20

Margareta Johnsson Integrationsutvecklare
Länsstyrelsen Västra Götaland
010-224 45 26