Aktuellt om lodjur

Inventeringen av länets lodjur och vargar pågår för fullt och vi har för första gången på flera år haft en längre period med snö under slutet av 2015 och under större delen av januari 2016.
Lodjur i ek

Vi har för närvarande kvalitetssäkrat tio familjegrupper av lodjur (hona med en eller flera ungar) men detta ska betraktas som ett resultat av de gällande reglerna för lodjursinventering. Det är inte det antal som vi anser rättvist speglar verkligheten.

Vi har flera familjegrupper som vi vet bör skiljas från varandra men som lever så nära varandra att vi med de uppgifter vi har idag inte kommer att lyckas särskilja. Dessa grupper kommer att synas på kartan vid inventeringssäsongens slut som en grupp vilket är olyckligt.

Vi vädjar om hjälp från de av er som ser spår från större rovdjur, som ser själva djuren eller som har bildbevis på familjegrupper av lodjur – hör av er till oss!

Om vi får in tips om spår så kommer vi snabbt till platsen och spårar. Om vi får in bilder på djur som vi med hjälp av datum och tid på fotot kan skilja från djur som vi själva har spårat eller fotograferat så blir redovisningen av hur många rovdjur vi har i länet mer riktig och rättvis. Tack på förhand!