Sommarnatt och fladdermöss

På lördag kväll är det fladdermusvandring vid Hornborgasjön. När mörkret faller över sjön går vi ut ihop med fladdermusexperten Magnus Gelang för att spana och lyssna. Passa också på att bygga en egen fladdermusholk. Det är en väldigt god investering om du vill leva lite mer myggfritt.
Fladdermus vid Hornborgasjön

Fladdermössen knappt varken syns eller hörs, men de finns där i mörkret. Men är de verkligen blodtörstiga vampyrer? På lördag den 27 augusti kl. 21.00 reder vi ut begreppen.

– Flera av Sveriges fladdermusarter finns vid Hornborgasjön, så vi har goda chanser att med lite teknisk hjälp höra bland annat vattenfladdermus, dvärgfladdermus och stor fladdermus, berättar experten Magnus Gelang.

– Det finns få saker som är så spännande som att gå ut i sommarnatten och kliva in i en annars för oss hemlig värld av ljud och liv. Speciellt barn brukar uppskatta att få vara uppe sent och smyga ut i mörkret, säger naturumföreståndaren Sofie Stålhand.

Under dagen passar du givetvis på och bygger en fladdermusholk. En enda fladdermus kan nämligen mumsa i sig närmare 7 000 myggor varje natt. Med andra ord - om du inte är stormförtjust i myggor kan en fladdermusholk vara en bra försäkring.

Vi bygger holkar hela helgen på naturum Hornborgasjön. Både lördag och söndag, mellan klockan 10 och 17. Materialkostnaden är  50 kronor och vi bygger så länge lagret av byggsatser räcker. Barn kan nog behöva lite hjälp av medföljande vuxen vid bygget.

Det kan vara vått i gräset under sensommarkvällar, så ta tåliga skor eller stövlar. Även en ficklampa kan komma väl till pass.


 Content Editor ‭[1]‬

Kontaktperson:

Länsstyrelsen Västra Götaland
Sofie Stålhand
Naturumföreståndare
010-224 56 59
sofie.stalhand@lansstyrelsen.se 

Naturum Hornborgasjön
010-224 50 10 

Magnus Gelang
Fladdermusexpert
072-705 06 69


Pressansvarig:
Jan Mogol
010-224 45 52
0705-60 71 21
jan.mogol@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/vastragotaland

 Content Editor ‭[2]‬