Ett fjärde utflyktstips i sommartid

Om värmen nu behagar ramla ner över landet kan det kanske vara skönt att smyga in i ett svalt stenhus. Då rekommenderar vi en tur till Torpa stenhus i Länghem, Tranemo kommun.

Väl på plats följer du givetvis med på en guidad tur i det gamla huset. Att strosa runt på egen hand är inte att tänka på. Det bor nämligen fem spöken i Torpa. Ja, eh, hmmm…så sägs det åtminstone.
Utsidan på Torpa stenhus i Länghem

​Torpa stenhus i Länghem 

Det finns två senmedeltida stenhus bevarade i länet. Torpa stenhus är det bäst bevarade av de två och tillgängligt för allmänheten. Det är rätt ovanligt att denna typ av bostadsborg överlevt till våra dagar. 

Torpa stenhus antas vara uppfört i slutet av 1400-talet, men har byggts om ett flertal gånger. Dess nuvarande storlek fick huset runt år 1620. På gården finns också ett hjorthägn, gårdsbutik och en hantverksbod. Under sommaren pågår det mycket aktiviteter på gården, tillexempel medeltidsdagar och sommarteater. Du kan också följa med på en guidad tur. Och det kan kanske vara gott att slippa gå runt på egen hand. Det finns nämligen spöken på Torpa stenhus. Åtminstone fem olika. Sägs det.

Hitta hit:

Torpa stenhus ligger i Länghem, cirka 28 kilometer sydost om Borås. Närmare bestämt vid Torpasjön, som är en vik i sjön Åsundens södra del. Torpa stenhus är skyltat från Ulricehamn, Dannike och Länghem.

Mer läsning:
http://www.torpastenhus.se/  

 

Hjalmar Fredin
Före detta praktikant
Kommunikationsenheten

Torpa stenhus i Länghem, insidan

 Content Editor

HUS MÄNNISKOR MINNEN

– en bok om länets historia genom byggnadsminnena


Omslag till boken Hus människor minnenUnderlaget till artikeln är hämtad ur boken "Hus människor minnen" som har getts ut av Länsstyrelsen i samarbete med Bohusläns museums förlag. I boken behandlas ett rikt urval av länets drygt 250 byggnadsminnen som är skyddade enligt kulturmiljölagen. Dessutom finns en förteckning över länets alla byggnadsminnen.

Boken är framtagen i ett brett samarbete med bland andra länets museiorganisationer, universitet, specialister och förvaltare av byggnadsminnen som skyddas av kulturmiljölagen. Den finns till försäljning hos flera museer och bokhandlare i länet, samt via Adlibris och Bokus.

Utgivare: Bohusläns museums förlag i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götalands län
ISBN 978-91-7686-274-2
384 sidor. Inbundet hårdband och rikt illustrerad
Cirkapris: 325 kr