Stor uppslutning bland länets kommuner i satsningar mot langning av alkohol

46 av länets 49 kommuner finns med i det gemensamma arbetet mot langning. Äldre kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Valborg är en riskhelg när det gäller alkoholkonsumtion bland unga. Om unga vuxna och föräldrar inte köper ut minskar risken. Foto: Peter Gerdehag/Folio
Valborg är en riskhelg när det gäller alkoholkonsumtion bland unga. Om unga vuxna och föräldrar inte köper ut minskar risken. Foto: Peter Gerdehag/Folio

– Det är glädjande med den breda uppslutningen i Västra Götaland och att det här är en fråga som prioriteras i kommunerna, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Det finns många myter om alkohol och minderåriga. Till exempel att de yngre skulle gå till utomstående langare om äldre syskon eller kompisar säger nej. Faktum är att en majoritet, 64 procent, av de 16-åringar som uppger att de dricker alkohol skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner. Det visar den undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har gjort bland svenska ungdomar.

Bakom kampanjen #hejdåalkoholskador står CAN tillsammans med länsstyrelserna i Västra Götaland, Stockholm och Skåne. I samband med kampanjstarten lanseras ett antal filmer i sociala medier med de tecknade figurerna ”Hjärnan” och ”Hjärtat”. Filmerna tar upp och diskuterar myter och missuppfattningar som finns bland unga vuxna som köper ut alkohol till minderåriga.

– De flesta som bjuder eller köper ut alkohol till yngre tänker inte på riskerna – det är inte bara olagligt, det kan även få förödande konsekvenser, säger Ulrika Ankargren, länssamordnare för drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Under året pågår även satsningen TÄNK OM för att få tonårsföräldrar att inte köpa ut alkohol till sina barn.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete mot langning och se lista över kontaktpersoner i kommunerna


 Kontakta oss

Kontaktpersoner:
Lennart Rådenmark
Länssamordnare
0736-60 52 89

Ulrika Ankargren
Länssamordnare
0736-60 17 97

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/vastragotaland