Kungen tog del av miljö- och energiprojekt vid Säveån och Chalmers

I veckan besökte Kung Carl XVI Gustaf länet för att ta del av aktuella projekt och senaste forskning inom miljö- och energiområdet. På programmet stod besök i Jonsered och Säveåprojektet, Chalmers och projekt inom energiområdet samt Göteborgs universitet och forskning inom biologi och miljövetenskap.
Johan Höjesjö och Kungen vid Säveån

– Säveåprojektet är ett viktigt arbete inom ramen för miljömålen som är vägledande för vårt arbete med länets vatten- och fiskeresurser. Säveån är klassat som ett av våra allra viktigaste vattendrag, även på nationell nivå, säger Daniel Johansson från Länsstyrelsens vattenavdelning när Kungen besöker lekområdet för lax vid Säveån.

Kungen, landshövding Lars Bäckström och Daniel Johansson från Länsstyrelsen.
Kungen och landshövding Lars Bäckström vid Säveån tillsammans med Daniel Johansson från Länsstyrelsen. Foto: Anna-Lena Lundqvist, Göteborgs universitet. 

Sedan tio år tillbaka har Länsstyrelsen, i samarbete med Göteborgs universitet och Sportfiskarna, arbetat för att förbättra miljön för lax, havsöring, ål och andra fiskar som är beroende av fria vandringsvägar mellan lekområden och uppväxtmiljöer. Fiskvägar har byggts, strömsträckor restaurerats, naturreservat bildats och tillgängligheten för fritidsfiskare och friluftsmänniskor har förbättrats i och vid Säveån.

– När vi tillsammans restaurerat ett så här stort vattendrag är det viktigt att följa upp åtgärderna och lära oss i vilka flöden fisken vandrar och vad som påverkar vandringsmönstren – kunskap som vi även kan ha nytta av i andra projekt, säger Johan Höjesjö, forskare från institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Läs mer om Säveåprojektet

Göteborgs universitet presenterade även på Jonsereds herrgård en rad forskningsprojekt inom biologi- och miljöområdet, t.ex. om den hotade flodpärlmusslan och om plasters ökade utbredning i våra vatten.

– Forskning är viktig för att kunna förebygga och varsko inför kommande miljöproblem, kommenterade Kungen i samband med presentationerna.

Förmiddagen hade ägnats åt att studera den energiforskning som bedrivs inom Chalmers, t.ex. när det gäller solceller, elbilar och elbussar.

Kungen och landshövdingen åker eldriven mopedbil.Kungen och landshövdingen provåker eldriven mopedbil, så kallad Zbees. Foto: Jan-Ove Yxell, Chalmers.

 

 

Läs mer på Chalmers webbplats: Energiforskning lockade Kungen till Chalmers

Läs mer på Göteborgs universitets webbplats: Kungen möter forskare vid Göteborgs universitet

Läs även Kungen nyfiken på Säveålaxen i Partille Tidning

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Anita Nilsson
Telefon: 010-224 45 46
Mobil: 0736-60 51 18