Boråsare och Göteborgsföretag fick ta emot regionala nybyggarpriser

Milad och Nima Ramezankhani, som driver Viskans Mat och Dryck, utsågs till Årets pionjär i Väst. Toni Basic, som äger VIGAB Verkstadsindustri AB, utsågs till Årets Nybyggare. De fick ta emot 10 000 kronor ur landshövding Lars Bäckströms hand fredagen den 29 maj.

– Urvalet har skett bland företagare med utländsk bakgrund i hela Västra Götaland. Viskans Mat och Dryck drivs av bröder som ser utvecklingspotential och riskerar allt för att förverkliga sina drömmar, anser Hamid Fard, IFS-rådgivare på Almi Väst som nominerade företaget till priset.  

Milad Ramezankhani och Lars Bäckström

Årets Pionjär i Väst. Milad Ramezankhani, Viskans Mat och Dryck. Prisutdelare är landshövding Lars Bäckström. Foto: Leon Raiszade 

”Med ett företagsnamn från ån Viskan – en livsnerv för Borås textila historia och modern design, har bröderna i sitt entreprenörskap och sin känsla för design skapat en mötesplatser med atmosfär, färgglad inredning, mysiga rum och härliga prång för alla Boråsare och turister” står det i motiveringen till Årets Pionjär. Milad och Nima Ramezankhani kommer ursprungligen från Iran.

VIGAB Verkstadsindustri AB utför serviceunderhåll, installerar och driftsätter utrustningar inom process- och verkstadsindustri. Ägaren, Toni Basic, kommer ursprungligen från Kroatien.

”Efter endast 10 år i Sverige har Årets Nybyggare lyckats ta över och utveckla sitt företag i en stark konkurrensutsatt och priskänslig bransch” står det i motiveringen till Årets Pionjär.

Toni Basi och Lars Bäckström

Årets Nybyggare i Väst. Toni Basic, VIGAB Verkstadsindustri AB. Prisutdelare är landshövding Lars Bäckström. Foto: Leon Raiszade

– De som vinner priserna är goda förebilder och det är viktigt att uppmuntra. Vi vill visa att det lönar sig med hårt arbete och att målmedvetet jobba för sin sak. Företagare födda i andra länder ser också ofta lösningar som infödda svenskar traditionellt inte gör. Det gör att vi kan dra nytta av mångfalden och får kompetens till Sverige, säger Hamid Fard.  

Årets Nybyggare respektive Årets Pionjär i Väst utses av IFS, Almi Företagspartner Väst, Länsstyrelsen i Västra Götaland, VISMA och SEB.

Kontaktpersoner

Hamid Fard, IFS-rådgivare på Almi Väst i Borås, 076-766 84 20
Milad Ramezankhani, Viskans Mat och Dryck, 073-623 59 55
Toni Basic, VIGAB Verkstadsindustri AB, 031-337 23 67 
Margaretha Johnsson, Länsstyrelsen, 010-224 45 26

Fakta

Utmärkelserna Årets Nybyggare och Årets Pionjär lämnas till personer med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat företag i regionen. Syftet är att lyfta fram goda exempel och förebilder. Pristagarna i varje region går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2015 i Sverige som är instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.