Upplev Västra Tunhem – ett paradis på jorden enligt Linné

Packa fikakorgen och följ med på en guidad tur i det vackra Västra Tunhem, i Vänersborgs kommun, den 20 maj. Här kan du njuta av sköna ekhagar och titta på spännande fornlämningar.

Precis vid foten av Hunneberg ligger ett mycket vackert kulturlandskap med väl bevarade hus, stora ekjättar och en mängd kulturspår. Här finns bland annat en prästgård från 1700-talet, gravfält och spännande lämningar efter 200 år av kalkbruk. Områdets natur- och kulturvärden är så stora att det är skyddat som naturreservat.  

”…Tunhem låg som ett jordiskt Paradis på södwästra sidan af Hunnebärg…” sa Carl von Linné om Västra Tunhem vid sitt besök 1746. Sköna ekhagar, sällsamma hus och fornlämningar – Linnés beskrivning stämmer än idag!  

Mer information om Västra Tunhems kulturspår och tips på andra kulturhistoriskt intressanta besöksmål finns på Länsstyrelsens söktjänst Historia på plats.     

Mer information om vandringen i Västra Tunhem och andra vandringar i länets naturreservat finns på Västkuststiftelsens webbplats

Två naturfoton från Västra Tunhem.