Första tranan har landat vid Trandansen

Vårens bevingade budbärare är här! Den första tranan rapporteras ha setts i närheten av Trandansen vid Hornborgasjöns sydvästra spets. Nu väntar vi med spänning på att de stora grupperna av tranor ska anlända om ett par veckor.
Trana. Foto: Kent-Ove Hvass.

Idag, den 26/2, rapporterades en trana vid Trandansen in till Svalan, artportalens rapportsida för fågelobservationer på webben. Det är ovanligt tidigt och beror på fördelaktiga vindar och en mild vår.

Den första tranan tillhör troligen de drygt 30 par som väljer att häcka vid sjön. De stora grupperna tranor som rastar vid sjön väntas anlända inom ett par veckor. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Den stora dansshowen vid Trandanen dröjer lite men visst ska vi glädjas åt detta härliga vårtecken! Den första tranan är alltid speciell, säger, Nina Backlund, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Det är svårt att veta när den stora massan anländer – det beror mycket på väder och vind. Transäsongen kommer att invigas vid Trandansen den 21 mars. 

– I år invigs både naturum Hornborgasjön och Trandansen samma dag. Båda besöksplatserna har fått helt nya utställningar som vi hoppas många vill komma och kika på, hälsar Nina Backlund.


 Kontakta oss

Kontaktperson:
Länsstyrelsen Västra Götaland
Nina Backlund
Naturumföreståndare
010-224 56 59
nina.backlund@lansstyrelsen.se

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se