Naturum Hornborgasjön ska återinvigas

Naturum Hornborgasjön tronar lugnt på pålar i vattnet som det har gjort sedan 1986 när det först invigdes. Men låt dig inte luras av husets stillsamma utsida – inuti pågår det febril aktivitet.  Den 21 mars stundar en återinvigning av naturumet som har genomgått en total förvandling invändigt.
Skymning över naturum Hornborgasjön

Ombyggnationen kommer resultera i en stor utställningssal med högt i tak. Byggnaden genomborras av ”vass” som bildar dungar där olika teman som ”fåglarna” och ”historien” berättas.  

Har du träffat Fru Trana? Hon bjuder in alla barn att gå på upptäcktsfärd i utställningen. Naturum ska vara till för alla oavsett ålder, nationalitet eller funktionalitet. Audioguider kommer finnas på flera språk och tillgängligheten har varit en ledstjärna.    

Även informationscentralen Trandansen kommer få en invändig ansiktslyftning med en helt ny utställning om tranornas liv. Varje år kommer 150 000 människor från när och fjärran för att se när tranorna dansar och trumpetar in våren.  

Den 21 mars invigs både transäsongen och de nya utställningarna på Trandansen och naturum Hornborgasjön.

– Det är fantastiskt spännande tider nu och vi hoppas självklart att många vill komma och fira återinvigningen med oss i mars, säger Nina Backlund, vikarierande naturumföreståndare.  

Läs mer på Hornborgasjöns webbplats.

 

Fakta

  • 2013 beslutade Naturvårdsverket att inleda en stor satsning på att förnya och förbättra besöksmålet Hornborgasjön.
  • Ombyggnationen och de nya utställningarna på besöksplatserna naturum Hornborgasjön och informationscentralen Trandansen är de första stora stegen i det arbetet.
  • I förnyelsearbetet ingår även att bygga en entrébyggnad som kommer innehålla café och hörsal och en ny toalettbyggnad vid Trandansen bland annat.

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Anita Nilsson
Telefon: 010-224 45 46
Mobil: 0736-60 51 18