Maria Leissner och Önnereds HK medverkar i Samling för demokrati

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsen. Vid årets Samling för demokrati är Maria Leissner huvudtalare och bland de medverkande återfinns även Önnereds HK som berättar om sina årliga resor till Auschwitz.
Fotografi på Maria Leissner. Foto: Kommissionen mot antiziganism

För att hedra förintelsens offer och för att väcka diskussion om människors rättigheter inbjuder Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborgs Stad, Judiska församlingen och Göteborgs universitet till Samling för demokrati. Manifestationen äger rum på samma dag som Auschwitz befriades, den 27 januari för 70 år sedan.

Maria Leissner, årets huvudtalare, kommer ursprungligen från Göteborg och var under några år partiledare för Folkpartiet. Är utsedd av Utrikesdepartementet till generalsekreterare för Community of Democracies, en global koalition av demokratiska länder i världen med säte i Warszawa. Har varit ordförande för Delegationen för romska frågor och ingår som ledamot i Kommissionen mot antiziganism som arbetar för att motverka den särskilda rasism som riktas mot romer.

Önnereds HK reser sedan 15 år tillbaka med handbollsklubbens ungdomar, när de fyller 15 år, till Auschwitz. Samtidigt som de deltar i en handbollsturnering får de möjlighet att med egna ögon ta del av det som hände i koncentrationslägren. Kenneth Johansson, en av initiativtagarna till resan, tillsammans med ett par ungdomar, berättar mer om bakgrunden till resorna, intrycken och klubbens värdegrund.
Gymnasieelever, kulturorganisationer, kommunledningar med flera har bjudits in att vara med vid årets Samling för demokrati.

TID: Tisdagen den 27 januari kl. 15.30-18.00
PLATS: Göteborgs universitet, Aulan, Vasaparken, Göteborg

Läs mer i programmet för dagen.


 Kontakta oss

Kontaktperson:
Talieh Ashjari
Mångfaldsdirektör
010-224 45 31
070-334 53 40

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se
lansstyrelsen.se/vastragotaland