Allt färre tonåringar får alkohol i glaset av föräldrarna

Den gamla myten att tonåringar som får alkohol hemma skulle dricka mindre borta är på väg att försvinna. Inför nyårshelgen visar undersökningar att drygt åtta av tio föräldrar i Västra Götaland har tänkt till när det gäller att bjuda sin tonåring på alkohol.
Bild på en människa och nyårsraketer

En undersökning som genomförts av TNS-Sifo på uppdrag av Folkhälsomyndigheten visar att de allra flesta tonårsföräldrar i länet känner till att det inte går att minska risken för att ungdomar dricker alkohol genom att bjuda dem på alkohol.

– Det är mycket glädjande eftersom det finns ett samband mellan föräldrars attityder och beteenden kring alkohol och barnens drickande, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare vid Länsstyrelsen Västra Götaland. Det enda man lär sitt barn när man bjuder på alkohol, det är att dricka alkohol.

Att tonåringar allt mer sällan bjuds på alkohol hemma visar också den årliga skolundersökningen från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Under samma tid som föräldrar blivit alltmer restriktiva till att förse sina barn med alkohol visar statistiken att ungdomar dricker allt mindre alkohol.  

Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar dricka vid tidigare ålder och dricker mer än dem som inte blivit bjudna hemma.  

Nyårstips till föräldrar:

  1. Säg nej till att bjuda minderåriga på alkohol.
  2. Gemensamma regler inför nyårsfirandet är lättare att hålla.
  3. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är OK eller inte i er familj.

Läs mer på www.tänkom.nu

 

 

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Karin Ladberg
010-224 45 64
072-705 08 16
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
0736-67 51 88