Länsstyrelsen beklagar fel i redovisningen av personrösterna i två distrikt i landstingsvalet

Det har blivit fel i redovisningen av personrösterna för Socialdemokraterna i två distrikt i landstingsvalet i Västra Götaland.

– Felet påverkar inte utgången av valet och inte heller den inbördes ordningen på kandidaterna. Vi beklagar att det skett en olycklig bokföringsmiss i distriktet Borås 8 Hulta Västra i Borås kommun och distriktet Tegelbruket/Saxebäcken 24 i Alingsås kommun, säger Elin Hagström, valansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen uppmärksammades efter röstsammanräkningen av landstingsvalet i veckan att det var något som inte stämde i de ovan nämnda valdistrikten.

– Vi har nu kontrollerat rösterna och konstaterar att i dessa två distrikt har personröster bokförts på fel lista. Röster i valdistriktet Borås 8 Hulta Västra som skulle redovisats på partiets lista för Södra Älvsborg har redovisats på listan för Norra Älvsborg. I distriktet Tegelbruket/Saxebäcken 24 i Alingsås har personröster som skulle redovisats på partiets lista för Norra Älvsborg redovisats på listan för Södra Älvsborg.

– Vi har även kontrollerat länet i övrigt och sett att inga andra distrikt drabbats av samma sak, säger Elin Hagström.

Totalt har Länsstyrelsen i Västra Götaland för valet till landstingsfullmäktige räknat cirka 1 miljon röster i 1 041 distrikt. Det som skett i samband med den slutliga sammanräkningen av rösterna till landstingsfullmäktige (regionfullmäktige) påverkar inte själva utgången av valet.


 Kontaktpersoner

Valansvarig:
Elin Hagström
072-502 46 13

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/vastragotaland