Möt höstens tranor vid Hornborgasjön

Att tranorna rastar vid Hornborgasjön på våren är ingen hemlighet men visste du att det finns tranor här även på hösten? Hösttranorna är lite mer hemlighetsfulla av sig men fler borde ta chansen att uppleva tranornas magiska rop i den stilla höstskymningen.

I tisdags var det 8 360 tranor vid sjön och två söndagar i rad finns det nu möjlighet att hänga med på tranguidning.

Möt höstens tranor vid Hornborgasjön

Det är förtrollande vackert vid Hornborgasjön på hösten. Trädens gyllene klädnad reflekteras i sjöns blanka yta. Plötsligt kan stillheten brytas av tranornas rop när de nu åter samlas i tusental vid Hornborgasjön. De har en lång resa till Sydeuropa framför sig och stannar ett tag i sjöns norra del för att hämta krafter.    

Så här års räknas tranorna inte dagligen men på webbplatsen www.hornborga.com kan den som vill följa tranantalet.

– Bäst upplever man tranorna på plats. Det känns fint att få ta farväl av tranorna på hösten, tacka dem för detta år och hälsa dem lycka till på färden, säger naturumföreståndare Nina Backlund.

Guidningarna, söndagen den 21 och 28 september, leds av Kent-Ove Hvass, ordförande i Skövde Fågelklubb, och utgår från parkeringen vid naturum Hornborgasjön kl. 18.00. Det kostar 50 kr för vuxna att delta på en guidning (barn går med gratis).

Det går även bra att göra en egen tranutflykt. Då är fågeltornet vid Fäholmen, strax norr om naturum bästa platsen. Här finns även en grillplats för den som vill ha en höstpickning i solnedgången ackompanjerad av tranornas rop som ekar över sjön. 


 Kontaktpersoner:

Länsstyrelsen Västra Götaland
Nina Backlund
Naturumföreståndare
010-224 56 59
nina.backlund@lansstyrelsen.se
www.hornborga.com

Guide
Kent-Ove Hvass
Ordförande Skövde fågelklubb
070-393 93 43
kentove.hvass@telia.com

Pressansvarig:
Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se
www.lansstyrelsen.se/vastragotaland