Vi pratar marint skräp på Västerhavsveckan

Länsstyrelsen och Havsmiljöinstitutet deltar tillsammans på årets Västerhavsvecka. Vi finns på plats för att visa och berätta om problemen med marin nedskräpning längs västkusten. Det blir också urpremiär för filmen ”Strömmar av plast”.
En temavecka för havsmiljön 2-10 augusti 2014

Mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter skräp beräknas årligen flyta iland på västkusten. En del av skräpet är lokalt, men majoriteten, cirka 80 procent, kommer från andra länder och förs med strömmarna från Nordsjön och Östersjön in mot den svenska västkusten. Skräpet är ett hot mot det marina livet, och för kustkommunerna innebär nedskräpningen att stora belopp måste läggas på strandstädning.

Utställning, föredrag och filmvisning

Genom utställning, föredrag och filmvisning vill Länsstyrelsen och Havsmiljöinstitutet uppmärksamma problemen med det marina skräpet. Även det allra minsta, mikroskopiska, skräpet kommer att vara i fokus. Länsstyreslen har undersökt mikroskopiskt skräp längs västkusten och kommer att redovisa resultatet från undersökningen.

– Jag hoppas att vi kan hjälpa till att sätta fokus på vilka problem nedskräpningen längs västkusten innebär, säger Anna Dimming, marinekolog på Länsstyrelsen.

Hon passar på att skicka med några tips på hur var och en kan bidra till att minska mängden mikroskräp till havet:

– Släng inte skräp på marken som kan brytas ned och spridas till havet. Välj hudvårdsprodukter utan plastpartiklar och häng ut och vädra kläder som fleecetröjor istället för att tvätta för ofta.

Här träffar du oss under Västerhavsveckan

2 augusti vid invigningen av Västerhavsveckan på Eriksberg. Premiärvisning av filmen ”Strömmar av plast”.

4-5 augusti ombord på forskningsfartyget Skagerak vid Anderssons kaj i Lysekil. Utställning om marint skräp och visning av filmen ”Strömmar av plast”. Länsstyrelsen, Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet och Havets Hus i samverkan.

8 augusti, temadag ”Plast i haven”, i Nordstan, Göteborg. Utställning om marint skräp och visning av filmen ”Strömmar av plast”. Länsstyrelsen och Havsmiljöinstitutet i samverkan.

Läs mer om Länsstyrelsens och Havsmiljöinstitutets deltagande under Västerhavsveckan.

Västerhavsveckan, 2-10 augusti, är en vecka full av aktiviteter längs hela Bohuskusten. Veckan arrangeras av Västra Götalandsregionen.

Läs mer om Västerhavsveckan.