Länsstyrelsens skapartävling med tema rovdjur avslutad

Stort grattis till klass 4 på Öxnereds skola i Vänersborg! Tillsammans har de arbetat fram och illustrerat det vinnande bidraget. Första pris i tävlingen är en klassresa till Nordens Ark med övernattning.
Klass 4, Öxnereds skola. Foto: Mia Bisther

– Klassen har med stort engagemang röstat fram vilken typ av bidrag de skulle göra. Sedan har de arbetat både under lektionstid och på rasterna för att hinna slutföra projektet i tid, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Skapartävling med tema rovdjur. Foto: Mia Bisther

Juryns motivering:

”Ett roligt och fantasifullt sätt att visa rovdjuren i Västra Götaland! Det har många fina och omsorgsfulla detaljer, både på djuren och i landskapet. Svansen på lodjuret är alldeles lagom kort, och örnens klor så där vassa som de säkert är i verkligheten. Vargen håller sig lite undan, och kikar fram ungefär som man skulle kunna tänka sig att den gör. Själva idén att göra djuren i en låda, är riktigt smart tänkt! Det är lekfullt och kreativt utan att tappa fokus på uppdraget. Bra jobbat!”
Anna Bisther, WWF:s Panda Planet

 

”Som i en TV med en scenografi där vi blickar in ett kuperat landskap. Vargen tittar fram bakom en gran och i förgrunden lurar lodjuret tyst under rovfågelsboet i björkens grenar. Mot den blå höga himlen kretsar kungsörnsmamman (eller kanske pappan) som vakar över sina ungar. Här finns alla nödvändiga delar för ett liv för djuren. Träden, vattnet, skogen, grönskan och maten. Eftersom hela bilden är uppbyggd som en TV, eller en 3-dimensionell modell av ett landskap, där TV-ramen omger det som händer där inne tänker jag att det också är en finurlig vink (eller kritik) att naturen och de vilda djuren snart bara kan ses i TV. På det sättet blir detta bidrag ett viktigt upprop åt oss människor att värna om både natur och djur och låta det finnas miljöer för dem att leva i. Tekniskt och materialmässigt är det finurliga lösningar, fin bildkomposition och djupverkan i bilden. Där finns omsorg om detaljerna och en stämning av ro, balans och dramatik på samma gång.”
Sonja Jansson, konstnär och bildpedagog, Freinetskolan Bild och Form, Göteborg

 

”Öxneredelevernas förslag visar på ett verkligt intresse för rovdjuren i Västra Götalands län. Eleverna visar prov på stor kunskap kring de olika rovdjuren och har på ett roligt och mycket kreativt sätt illustrerat dem. Deras TV-bild för oss alla närmare naturen.  Jag anser att eleverna utfört uppdraget mycket väl och visat stort engagemang och detaljkunskap i ämnet.” 
Lars Bäckström, Landshövding, Länsstyrelsen i Västra Götalands län.


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88