Hjärnsläpp till 20-åringar ska bidra till minskad langning

I dagarna får 3 000 ungdomar i Västra Götalands län varsin uppblåsbar hjärna i brevlådan. Utskicket är en del av kampanjen #hejdåalkoholskador som syftar till att få unga vuxna att sluta bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga syskon och kompisar.
Kampanjen Hejdåalkoholskador

Totalt kommer 9 000 20-åringar i Stockholms, Skåne och Västra Götalands län få hemsänt en uppblåsbar hjärna inför stundande skolavslutningar. Bakom kampanjen står Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och länsstyrelserna i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län.

Den som dricker i unga år löper större risk att drabbas av alkoholskador. Hjärnan utvecklas fram till 25-årsåldern och skadorna blir större om du dricker som ung.

­– Vi vill helt enkelt uppmana mottagarna att visa att de har en hjärna och tänka på och vara rädda om sina yngre syskon och kamrater. Att bjuda eller köpa ut till minderåriga kan innebära stora risker. Det är dessutom olagligt, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.  

Föräldrar, äldre syskon och kompisar är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. I ”Drogvanor i Västra Götaland 2013” (en undersökning bland elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet) framgår tydligt vilka konsekvenser som alkoholen kan leda till bland unga. Oskyddat sex, misshandel och slagsmål drabbar vissa. Andra kör moped på fyllan eller åker bil med en förare som är berusad. ­

– Vi vet att två tredjedelar av 16-åringarna som dricker alkohol skulle låta bli att skaffa alkohol om de inte fick tag på den från någon de känner. Äldre kamrater och syskon, men också föräldrar, har därför ett stort ansvar. Om de låter bli att bjuda eller köpa ut minskar riskerna, säger Lennart Rådenmark.

I samband med utskicket av hjärnor startar kampanjsajten www.hejdåalkoholskador.se Där kan besökarna bland annat dela bilder på sig själva och sina uppblåsbara hjärnor samt vinna biljetter till festivalen Way Out West i Göteborg.  

 

I Västra Götaland är vi många som tillsammans arbetar med att begränsa tillgängligheten av alkohol till ungdomar: 44 kommuner, Länsstyrelsen, Polisen, folkhälsoenheten i Skaraborg och Länsnykterhetsförbundet.

 

Lista på kontaktpersoner i de 44 kommunerna


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88