Nya miljoner till lokala naturvårdsprojekt

Nu är fördelningen av de lokala naturvårdsbidragen (LONA) klar i Västra Götalands län. 17 kommuner får dela på drygt 6 miljoner kronor till 25 naturvårdsprojekt.
Vindskydd, vandringsleder och bro vid Lillån i Vänersborg

– Det finns gott om goda idéer i länet men de får gärna bli fler, säger Jennie Niesel, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.  

Den framgångsrika lokala naturvårdssatsningen gör nytta ute i kommunerna. Både naturen och folkhälsan gynnas av bidraget.

– Som vanligt har projekten varit övervägande bra och behovet av bidragsmedel större än vad som finns att fördela, säger Jennie Niesel.  

Bland årets projekt återfinns exempelvis ett par blivande kommunala naturreservat i Mark och Svenljunga. Lysekil ska restaurera värdefull natur i Gåsö naturreservat och Essunga satsar stora pengar på att göra tätortsnära natur tillgänglig.  

Ansökningarna om LONA-bidrag för 2015 ska vara hos Länsstyrelsen senast 1 december i år.

– Kontakta din kommun om du har tips på fler praktiska naturvårdsprojekt. Även om det är kommunen som ansöker om bidraget, går det alldeles utmärkt för ideella föreningar och markägare att driva projekten, tipsar Jennie Niesel.  

Läs mer i listan över beviljade lokala naturvårdsprojekt 2014  

Bidragsbesluten kommer inom kort också att läggas på webbplatsen under rubriken Lokala naturvårdssatsningen (LONA).

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88