Tranan dansar inte ensam längre

Redan i februari dök en trana upp vid Trandansen. Den hade antagligen övervintrat i närheten men nu har några av vännerna börjat anlända och den första tranan behöver inte stå ensam på Hornborgasjöns dansgolv längre. Nu väntar vi med spänning på att de stora grupperna av tranor ska anlända om ett par veckor.
Bild på flygande trana. Foto: Kent-Ove Hvass

Under första veckan i mars månad har flera tranor observerats vid Hornborgasjön varje dag. Som mest har åtta tranor setts vid Trandansen och några har redan provat på ett par danssteg. Dessutom har krickor, sångsvanar, stjärtänder, grågäss och flera andra fågelarter rapporterats in från Trandansen de senaste dagarna. Det är vår i luften!

Även om de första tranorna är här dröjer det ett par veckor innan den stora massan rastande tranor anländer till Trandansen. De tranor som är här nu är häckande tranor som kommer att stanna vid sjön.

Medan vi väntar på den stora dansshowen kan vi ändå glädjas åt detta härliga vårtecken. I folktron är det tranan som kommer med våren och hon hyllades förr med en särskild dag – Tranedagen den 25 mars.  

– Det fanns olika traditioner under Tranedagen. I Värmland skulle man ”springa trane”. Då skulle alla, gammal som ung, springa barfota i snön för god hälsa och skörd under det nya året, berättar Nina Backlund, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Det är svårt att veta när den stora massan anländer – det beror mycket på väder och vind. Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 22 mars.   

– Trandansen fyller 20 år i år och självklart ska 20 år av trandans och folkfest firas ordentligt! Det blir invigningstal, sagostund, guidningar, tipspromenader och mycket annat kul, säger Nina Backlund.

 


Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88