40 utländska ambassadörer besöker Bohuslän

Bohus fästning, petrokemisk industri, vågkraft, Abbafabriken och Saabmuseet. Det är några av de besöksmål som 40 ambassadörer från hela världen får se när de besöker länet 10-11 september.
Förväntansfulla ambassadörer började sin två dagars studieresa i Bohuslän med lunch på residenset.

Utrikesdepartementet bjuder årligen in alla utländska ambassadörer i Stockholm till en studieresa i vårt avlånga land. I år går turen till Bohuslän och Trollhättan i Västra Götalands län. Länsstyrelsen står för programmet i samarbete med Västra Götalandsregionen och landshövding Lars Bäckström är värd för besöket.

På programmet den 10-11 september står först lunch på residenset i Göteborg. Sedan görs ett besök på Bohus fästning, där ambassadörerna får höra om dess händelserika historia och om det planerade firandet i juni nästa år av 200 års nordisk inbördesfred. Gästerna åker vidare för att se kemiindustrin i Stenungsund och fortsätter sedan till Fiskebäckskil och konstsamlingen Saltarvet. Kvällen avslutas med middag på Gullmarsstrand som Västra Götalandsregionen står värd för.

Nästa dag besöker ambassadörerna Göteborgs universitets marinbiologiska Lovéncentrum på Kristineberg. De kommer även besöka Seabased i Lysekil där man just börjat bygga de nya vågkraftverk som ska sättas ut i havet utanför Smögen. Resan går sedan till Abba-fabriken i Kungshamn och avslutas i Trollhättan med visning av Saab-museet.