Snabbladdare grundar för elbilsgenombrott i Västsverige

Nio snabbladdare längs de största vägarna och i de största städerna räcker för att lägga grunden för avgasfri bilism i Fyrbodal och Göteborgsregionen. Det visar den strategiska studie som Länsstyrelsen i Västra Götaland nu presenterar, inom ramen för projekten ECOAST och Infragreen.
Vy över trafikled Foto:Sofie Flod

För att öka den dagliga elbilsanvändningen behövs en klusterstruktur av snabbladdare i Göteborgsområdet samt mellan Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan. Utbyggnaden bör ske i samverkan mellan offentlig sektor och näringsliv, och vara en del av en grön profilering.

- Så vitt jag vet är vi först i Sverige att grunda utbyggnaden av laddmöjligheter för elbilar på en systematisk genomgång av trafikströmmar, pendlarbeteenden och framtida marknadsbedömningar, säger Tore Carlsson, regional energisamordnare för Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Fyrbodal och Göteborgsregionen är viktiga pusselbitar i utbyggnaden av ett rikstäckande nät av snabbladdningsstationer. Uppförande av snabbladdare utefter E6 blir även en naturlig länk till Norges över 11 000 elbilar och omfattande nät av snabbladdare.

- En korridor av snabbladdare utefter E6 från norska gränsen och söderut gör elbilsresor mellan Oslo och Göteborg möjliga med endast två eller tre laddstopp på vägen. Då blir det naturligt att ta elbilen till Sverige, vilket gynnar handel och turism, säger rapportens författare Gordon Strömfelt.

Rapporten lyfter specifikt fram nio högst prioriterade snabbladdare:  

 Prio Ort   Korridor  Kluster
 1  Tanum  E6  
 2  Uddevalla  E6/RV44  Trestad
 3  Vänersborg/Trollhättan  E45/RV44  Trestad
 4  Åmål  E45  
 5  Stenungsund  E6/V160  Storgöteborg
 6  Kungälv  E6/E45  
 7  Alingsås  E20  
 8  Mellerud  E45  
 9  Kungsbacka  E6/E20 Storgöteborg 

- Det är fantastiskt hur lite det krävs för att få fart på omställningen till avgasfri bilism. Nu samlar vi regionens aktörer för att förverkliga strategin, så att elbilarna kan få sitt genombrott, säger Jakob Lagercrantz, projektledare för eLeMans och Infragreen.

Rapporten presenterades på Länsstyrelsen för kommuner, branschfolk och energibolag den 15 maj.

Läs mer i rapporten ”Strategisk studie av infrastruktur för snabbladdning av elfordon - inom Fyrbodal & Göteborgsregionen”


 Kontaktpersoner

Jakob Lagercrantz
Projektledare
0708-17 38 08

Kontakta oss

Pressansvarig:
Jan Mogol
Telefon: 010-224 45 52
Mobil: 0705-60 71 21
 
Kommunikationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88