Salmonella i djurfoder

Jordbruksverkets utredning visar att ett fåtal gårdar i Västra Götalands län kan ha tagit emot salmonellasmittat djurfoder från ett foderföretag i Uppsala. De djurägare som är berörda kommer att kontaktas direkt av Jordbruksverket.

Vid rutinprovtagningar på foderföretaget Johan Hansson AB i Uppsala har det visats sig att en stor del av fodret är smittat med salmonella. Företaget har stoppat alla sina leveranser.

På Jordbruksverket pågår ett intensivt arbete för att utreda spridningen av det salmonellasmittade foder som sålts av foderföretaget i Uppsala. Jordbruksverket har börjat kontakta de berörda djurägarna för att informera om utredningens gång. Aktuella åtgärder är bland annat byte av foder, rengöring av foderanläggningar och provtagning av djuren.

Vad gäller för berörda djurägare?

Om du har köpt foder från Johan Hansson AB från den 7 april och framåt bör du så snart som möjligt ge djuren annat foder. Kontakta foderleverantören angående ersättningsfoder och hanteringen av smittat foder.

Djurägare som har frågor kan vända sig till Jordbruksverkets kundtjänst, tel 0771-223 223.  

Mer information finns på Jordbruksverkets webbplats.

Följ gärna också informationen hos krisinformation.se.

Uppdaterad information 2013-04-22

Enligt Jordbruksverkets senaste information är Västra Götalands län inte med på listan över gårdar som kommer att kontaktas för provtagning. Läs Jordbruksverkets information Jordbruksverket meddelade den 22 april att den kritiska perioden för foder är 27 mars-12 april (tidigare datum var 7-12 april).