11 västsvenska skolor tävlar om att sänka elräkningen

På elva skolor i länet tar elever och personal krafttag för att minska skolans elförbrukning.

Genom att delta i tävlingen Elvisa skolor lyfter skolorna el och energi högt på agendan. Reglerna är enkla: den skola som lyckas minska sin elförbrukning mest vinner. Priset till vinnarskolan är 5 000 kr.

– Elräkningen är en reell kostnad för kommunerna, så skattebetalarna vinner på varje kilowattimme som sparas. All energi har ju också en miljöpåverkan, så där är ytterligare en vinst av att spara el. Men den största vinsten är att eleverna på skolorna får en egen förståelse för vad el och energi är – och att de själva kan göra en insats genom att spara, säger Sara-Linnéa Östervall, projektledare för Elvisa skolor. Genom tävlingen kan elever och personal på skolan följa skolans elförbrukning i realtid via internet. Där finns också diagram över elanvändningen bakåt i tiden.

Tävlingen Elvisa skolor pågår 15 januari–15 maj och anordnas av Länsstyrelsen i Västra Götaland och Hållbar utveckling Väst. Elvisa skolor är en uppföljare till en tidigare elsparartävling som Länsstyrelsen och Hållbar utveckling Väst ordnat för kommunhus.

Läs mer om vilka skolor som deltar i pressmeddelandet på Hållbar Utveckling Västs webbplats.


 Kontaktperson

Sara-Linnéa Östervall
Projektledare Hållbar utveckling Väst
031-339 16 40

sara-linnea.ostervall@hallbarutvecklingvast.se