Exempel på medborgarskapsceremonier

Göteborgs stad

Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni 2014 anordnades på Sveriges nationaldag den 6 juni. 3715 nya göteborgare, som fick svenskt medlemskap 2013, bjöds in till ceremonin.

Det blev en högtidlig ceremoni i Slottsskogen vid stora Dammen. Firandet pågick mellan klockan 11.00 – 13.00. Det bjöds på fika i det gröna med underhållning av artisterna Stefan Andersson, Caroline Wennergren, Folkdansringen Göteborg och Göteborgs Musikkår. För barnen fanns möjlighet till ansiktsmålning, jonglörer att beskåda och ett barn aktivitets tält där man bland annat kan måla sin egen teckning.

De nya svenskarna fick gåvor från staden och ett officiellt minnesblad som delades ut av stadens politiker.

Ceremonin avslutades med att Svenska flaggan hissades. Därefter höll Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén tal till nya medborgare och gäster. Det dansades en Polka i det gröna och avslutades med att man tillsammans sjöng Nationalsången. Därefter marscherade Hemvärnets Musikkår Göteborg, spelmän och dansare ut från ceremoniplatsen.

Stockholms stad

I Stockholm stad bjuds stadens vuxna nyblivna svenskar in till en välkomstceremoni i Stadshuset på nationaldagen den 6 juni.

De som blir inbjudna till 2015 års ceremoni är personer från 18 år och uppåt som under 2014 blivit nya medborgare i Stockholm kommun. Uppgifterna om vilka som är nya medborgare inhämtas från Skatteverket och under 2013 var det cirka 4 000 personer som fick nytt medborgarskap.

Dessa personer blir, tillsammans med valfri gäst, inbjudna att medverka i ceremonin i Blå Hallen och kaffebuffé i Gyllene salen. De nya medborgarna får också ett personligt minnesblad.

Vid ceremonin håller kommunfullmäktige och finansborgarrådet tal. Det bjuds även på underhållning och under ceremonin delas också stadens integrationspris Nelson Mandelapriset ut.

Medborgarskapsceremonin, som blivit en uppskattad tradition, innehåller tal, sång och musik och avslutas med att de nya svenskarna får var sitt minnesbevis från ceremonin. Efter detta bjuder staden de inbjudna på lite smått och gott att äta och dricka.  

Borås kommun

Borås kommun har valt att inte slå samman uppmärksammandet av nya medborgare och firandet av nationaldagen. Tidpunkten för uppmärksammandet av nya medborgare, eller det som numera kallas medborgarskapsceremonier, sker oftast i juni månad.

Planeringen för medborgarskapsceremonin börjar redan i januari månad då Borås Stads Representationskommitté beslutar om: datum när ceremonin ska hållas, budgeten för underhållning och flaggning.

En skriftlig inbjudan skickas ut 3 veckor innan tillställningen. Inbjudan till barn som är under 18 skickas till målsman, barn bjuds då in tillsammans med sina föräldrar. Med inbjudan är bifogat ett frankerat svarskort.

2014 hölls medborgarskapsceremonin i Stadshushallen. Ett välkomsttal hölls av kommunfullmäktiges ordförande. Det bjöds på svenskt smörgåsbord (utan fläskkött). Underhållningen stod bland annat kulturskolan för. De sjöng svenska folkvisor och hjälpte även till när alla skulle sjunga nationalsången. Underhållningen var anpassad så att den passade både barn och vuxna.

Alla inbjudna deltagare fick med sig en svensk bordsflagga i trä och en informationsbroschyr om Borås.

Kramfors kommun

Kramfors kommun bjuder in hela familjen där någon i familjen har fått ett svenskt medborgarskap under året. Till inbjudan följer ett svarskort med, för att lättare kunna planera hur många som anmäler sig.

Kramfors har valt att välkomna kommunens nya medborgare på nationaldagen i anslutning till nationaldagsfirandet. Ceremonin sker i kommunhuset en stund innan nationaldagsfirandet på torget startar. Kommunalrådet hälsar nya medborgare välkomna och äter sedan tårta.

Både barn och vuxna får en gåva som oftast har en lokal anknytning och ett diplom med sitt namn som ett välkomnande till kommunen. Diplomet är underskrivit av kommunalrådet. De får även nationalsången på engelska samt Nationaldagsprogrammet.  

Avslutningsvis så brukar svenska flaggan delas ut och man går ner till torget för att därefter fortsätta fira nationaldagen.

Material till medborgarskapsceremonier