Matupplevelser och Måltidsturism

Vi ska vara stolta över vårt kaffebord med sju sorters kakor, vår fisk, våra skaldjur och inte minst över vårt kött och djurhållning i världsklass. Västra Götaland är en smakrik region som kan erbjuda många olika matupplevelser.
Människor i matkö

Måltiden är viktig för turister och att resa i matens tecken har blivit allt vanligare. Så vanligt att vi numera benämner det med ett eget namn – måltidsturism. Den kombination av mat, natur och kultur som vi i regionen kan erbjuda turister och besökare måste vi vårda och utveckla vidare. 

Rådgivning

Om du vill ha råd och stöttning i hur du kan utveckla din verksamhet inom måltidsturism, kontakta Ann-Charlott Hajdu-Rafis 010-224 56 06, Lena Björkqvist 010-224 56 27 eller Karin Hante 010-224 52 71.

Smaka på Västsverige

Måltidsupplevelse av högsta kvalitet, baserad på färska och närproducerade råvaror och gott mathantverk är gemensamma nämnare för de restauranger som ingår i "Smaka på Västsverige". Smaka på Västsverige drivs av Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Väst och varje år utses ett antal restauranger som uppfyller kraven för kvalitetscertifieringen. Här kan du läsa mer om vilka restauranger som är certifierade inom Västsvensk Mersmak.

Se filmen, Try Swedish, om den svenska matkulturen

Den är gjord för Visit Sweden och Exportrådet.

Rapport om matturister

  • Vilka är de?
  • Vad vill de ha?
  • Hur paketerar du erbjudanden?
  • Hur når du dem?

Du får svar på vilka turister som reser för matens skull i rapporten, som beställts av Göteborg & Co i samarbete med Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Landsbygdsturism

Inte bara maten lockar turister – hela landsbygden med allt sitt innehåll är attraktivt. Läs mer om Landsbygdsturism.

Läs mer om Claes och Annika Wernerson, som driver Qvänum Mat & Malt på Varaslätten.

 

EU-logga