Frågor och svar - starta ett företag

Jag funderar på att starta ett företag, var kan jag hitta mer information?

Svar: Det finns en webbplats som heter www.verksamt.se, ett samarbete mellan Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket. Där hittar du svar på de flesta frågor som dyker upp när man funderar på att starta företag. Det finns många bra checklistor som hjälper till med vilka tillstånd som kan behövas för just din verksamhet och vilka olika kontakter du kan behöva ta för att komma igång.

Länsstyrelsen kan också hjälpa till när du ska starta ett företag.

 

Affärsplan – vad är det och behöver jag göra en?

Svar: Affärsplanen är en beskrivning över vad företaget ska göra, ett bra hjälpmedel för att ordentligt tänka igenom vad företaget ska syssla med och vilka målsättningar du har med företaget. Det finns bra mallar att använda, ett tips är att gå in på www.almi.se, under deras information till nyföretagare finns också ett dokumentarkiv med gratis mallar för affärsplan, marknadsplan, budget med mera.

Om du ska låna pengar av banken eller planerar att söka stöd för en planerad investering så krävs en affärsplan. En enkel affärsplan är alltid ett bra stöd för dig i ditt företagande.

Planerar du att söka företagsstöd rekommenderar Länsstyrelsen att du använder Jordbruksverkets blankett för affärsplan.

 

Jag vill ta över min föräldragård, finns det några stöd som jag kan få då?

Svar: För dig som ännu inte fyllt 40 år och tar över eller startar upp en ny verksamhet inom jordbruket så finns möjlighet att söka startstöd.

 

Jag ska köpa gård, hur ser kalkylen för växtodlingen ut?

Svar: För dig som funderar över olika grödor och produktionsinriktningar finns bidragskalkyler att ta hjälp och information ifrån.

 

Ska du starta ett företag inom livsmedelsförädling kan du söka företagsstöd

Svar: Pengarna kan användas till att göra i ordning en godkänd lokal genom att anpassa en befintlig byggnad eller bygga nytt. Stödet kan också användas till investering i maskiner som ger bättre arbetsmiljö och effektiviserar arbetet eller till utrustning som behövs för verksamheten.

Frågor och svar om företagsstöd.