Klockberget

Det kanske inte är naturminnet som i första hand drar till sig uppmärksamheten utan snarare den gamla kyrkan som hukar intill berget som kallas Klockberget. Det är Svenneby gamla kyrka som är en av de allra äldsta i Bohuslän och uppges varar från 1100-talet. På berget står kyrkans klockstapel med en klocka från 1200-talet.

Berget skyddades som naturminne redan 1932. Syftet var att skydda berghällen från åverkan av olika slag. Idag skulle knappast någon komma på tanken att spränga eller borra i berget men på 1930-talet var säkert situationen en helt annan och det finns många platser i Bohuslän med söndersprängda hällar som vittnar om försök att bryta berg på de mest natursköna platser.

Föreskrifter för allmänheten

Känn er välkomna att besöka Klockbergets naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att

  • göra åverkan på marken genom att spränga sten, föra bort stenblock, grus eller annan jord
  • använda området som upplagsplats för stenskrot, jord eller ämnen.

Fakta

Bildat: naturminne 1932, naturreservat 2011
Areal: 0,15 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Tanum  


 Så hittar du hit

Berghällen ligger precis intill Svenneby gamla kyrka som ligger där vägen mellan Bovallstrand och Hamburgsund gör en skarp sväng. Svenneby ligger ca 2,7 km norr om Bovallstrand.  

Get Microsoft Silverlight

Beslut om naturreservat

Klicka i reservatsområdet på kartan. I tabellen som öppnas, klicka på Öppna under posten Detaljerad info. Beslutet öppnas i pdf-format.