Blötebågen

Känt för bohuslinden

Norra Öddö är den nordligaste av de större öarna i Tjärnö-arkipelagen. Här växer bohuslinden, som är en av de mest sällsynta trädarterna i vårt land. Den förekommer vild endast på tre lokaler, samtliga i Bohuslän och två av dem på Norra Öddö. Förekomsterna i Sverige betraktas av de flesta forskare som relikter från en större utbredning under en period efter istiden, då klimatet var betydligt varmare. På de två lokalerna vid Blötebågen respektive Tofterna i vindskyddade lägen och på kalkhaltigt underlag har en god föryngring skett från två äldre, sedan tidigare fridlysta bohuslindar. Bestånden är skyddade som naturreservat respektive naturminne. Vid Blötebågen finns inom reservatet också en geologiskt intressant skaljordsavlagring med en informativ skärning som visar lagerföljden. Ett besök vid den grunda och smala Stigkilen kan rekommenderas. Flera fina badvikar finns längs västsidan respektive nordsidan av ön.

Föreskrifter för allmänheten

Känn er välkomna att besöka Blötebågen men tänk på att det inte är tillåtet att

  • medföra ej kopplad hund,
  • göra upp eld,
  • tälta eller uppsätta husvagn.

Fakta

Bildat: 1976
Areal: ca 3 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Strömstad


Get Microsoft Silverlight

 

Så hittar du hit

Till ön kan man komma dels med Kostertrafiken från Strömstad, dels på stigar från Södra Öddö som har broförbindelse med fastlandet. Ett stort antal lättgångna stigar leder vidare till olika delar av ön.

Beslut om naturreservat

Klicka i reservatsområdet på kartan. I tabellen som öppnas, klicka på Öppna under posten Detaljerad info. Beslutet öppnas i pdf-format.