Forsbo

Sluttning med gullvivor
Vill du vandra i spåren efter forna pilgrimer, paddla på Dalslands kanal eller bara njuta av en vacker och artrik natur? Naturreservatet Forsbo i Melleruds kommun har i så fall mycket att erbjuda dig.

Pilgrimsled och hällebräcka i Forsbo naturreservat

Reservatet, som är drygt 250 hektar, ligger vid Upperuds sluss och omfattar både en del av Dalslands kanal och värdefulla skogar. Tvärs genom reservatet går Pilgrimsleden som under medeltiden användes av pilgrimer på väg till Nidaros i Norge. Området är också ett av de allra artrikaste i Dalsland, med inte mindre än ett åttiotal rödlistade arter. Exempelvis den lilla hällebräckan som bara förekommer i Skandinavien eller trollsmultron och en mängd orkidéer.

Mest anmärkningsvärd är kanske den oerhört artrika svampfloran som utgör hälften av de rödlistade arterna i området. Eller vad sägs om violett fingersvamp, blårödling och fyrflikig jordstjärna för att nämna några. Området nås både med bil via Håverud eller buss som stannar i Upperud. Omedelbart söder om reservatet finns även Dalslands museum, ett café och andra anläggningar för besökande.

Föreskrifter för allmänheten

Känn er välkomna att besöka naturreservatet Forsbo men tänk på att det t ex. inte är tillåtet att

  • Framföra motordrivet fordon
  • Tälta mer än ett dygn
  • Utplantera främmande växt- eller djurarter

Bildat: 2015
Areal: ca 268 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen

 

 


Get Microsoft Silverlight

 Så hittar du hit

Forsbo naturreservat ligger omedelbart norr om Upperuds sluss. Från 45:an kan man köra in mot Håverud och ta av mot Upperud strax innan Åsensbruk.

Parkering

Vissa parkeringsmöjligheter finns vid slussen, men man kan också parkera vid Dalslands museum och följa pilgrimsleden mot norr och in i reservatet.

Åk kollektivt

Du kan åka till det här naturreservatet med Västtrafik.

Beslut om naturreservat

Klicka i reservatsområdet på kartan. I tabellen som öppnas, klicka på Öppna under posten Detaljerad info. Beslutet öppnas i pdf-format.