Säveåns dalgång

Säveån. Foto: Gunnar Flygh
Säveåns naturreservat är ett fantastiskt område för den som saknar bil, men ändå lätt vill komma ut i naturen. En vandring genom Säveåns naturreservat under våren är en färd genom ett hav av vitsippor i lövsalar där grönsångarens drill är solostämman i en  mångröstad fågelkör. Ån är också berömd för sitt öringfiske och kan nås med lokaltåg från Göteborg.
Kungsfiskare. Foto: Kent-Ove Hvass.

Genom reservatet går en vandringsled som kan nås från Floda station och från Stenkullens station där en ny bro anlagts. Under vandringen kan du bara njuta av den vackra naturen eller titta på forsärla och strömstare som är karakteristiska fåglar i forsar och strömmar.  I dalgången finns alskogar och andra ädellövträd men också öppnare avsnitt med betesmark. Området är lämpligt för picknick och flera mindre rastplatser finns längs leden.

Den öring som finns i forsarna är så kallad strömlevande öring av en ursprunglig stam. Vill du fiska krävs fiskekort! Mer om sportfisket och hur du löser fiskekort kan du se Sportfiskarnas broschyrer om laxfiske i Säveån, Jonseredsvattnet och Sävedalsvattnet.

Föreskrifter för allmänheten

Känn er välkomna att besöka Säveåns naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att

  • plocka blommor, gräva upp växter och bryta kvistar,
  • medvetet störa djurlivet,
  • framföra motordrivet fordon,
  • campa eller ställa upp husvagn,
  • göra upp eld,
  • medföra okopplad hund,
  • rida,
  • under tiden 1 april till och med 31 juli färdas med kanot eller annan vattenburen farkost.

Fakta

Bildat: 1973
Areal: ca 66 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Lerum


Get Microsoft Silverlight

 

Så hittar du hit

Kommer du med bil är det enklast att köra av mot Floda från E20. Alldeles innan bron över Säveån tar du vänster mot reningsverket. Invid reningsverket finns en parkering i anslutning till leden genom reservatet.

Ännu enklare med tåget från Göteborg eller Alingsås : kliv av vid Floda station, följ sen ån nedströms på den södra sidan så kommer du till vandringsleden genom reservatet.

Åk kollektivt

Du kan åka till det här naturreservatet med Västtrafik.

Beslut om naturreservat

Klicka i reservatsområdet på kartan. I tabellen som öppnas, klicka på Öppna under posten Detaljerad info. Beslutet öppnas i pdf-format.

 Mer om Säveåns dalgång