Danshöjden

Danshöjden. Foto: Malin Leander

Omväxlande natur

I naturreservatet finns en blandning av olika miljöer på en ganska liten yta. Naturreservatet sträcker sig ned mot Svarttjärnet där bergryggen sluttar brant ned. Runt bäcken finns mest gran men även en del lövträd. Uppe på höjden är det mest tall. I branterna finns flera signalarter av mossa, bland annat fällmossa, klippfrullania och guldlockmossa. På någon av de många granlågorna kan du kanske också få syn på den ovanliga gräddtickan. Det finns många gamla träd i reservatet och har du tur kan du få höra spillkråkan hacka eller kanske se en järpe.

Här finns mycket att upptäcka under en liten stunds vandring på de markerade stigarna. Från parkeringsplatsen kan du följa bäcken, för att sedan gå upp på höjden där det förr i tiden ofta var dans (därav namnet), och ta stigen nedåt mot Svarttjärnet till en bit sumpmark där bävern brukar hålla till, för att sedan följa branten tillbaka till där du började.

Föreskrifter för allmänheten

Känn dig välkommen att besöka naturreservatet Danshöjden men tänk på att det inte är tillåtet att

  • utanför väg och parkeringsplats framföra motordrivet fordon,
  • utplantera växt- eller djurart,
  • över natten ställa upp husbil eller husvagn.

Fakta

Bildat: 2014
Areal: 9 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen/Västkuststiftelsen
Kommun: Bengtsfors


Get Microsoft Silverlight

 Så hittar du hit

Naturreservatet ligger ca 16 km norr om Bengtsfors. Ta väg 172 från Bengtsfors. Efter ca 12 km sväng höger mot Skifors, kör över järnvägen och håll till höger i nästa vägkorsning. Därifrån är det 2,4 km till den lilla skogsbilvägen som leder ned till naturreservatets parkeringsplats.

Beslut om naturreservat

Klicka i reservatsområdet på kartan. I tabellen som öppnas, klicka på Öppna under posten Detaljerad info. Beslutet öppnas i pdf-format.