Skadeförebyggande åtgärder

Det finns flera möjligheter för tamdjursägare att skydda sig mot rovdjursangrepp. På dessa sidor har vi försökt beskriva en del av dem.

Beredskapslista för rovdjursangrepp i närområdet

Beredskapslistan är en lista där Länsstyrelsens besiktningsmän gör ett utskick per mejl och/eller per sms efter varje besiktigat angrepp av rovdjur på tamdjur i närområdet. Tanken med listan är att omkringliggande tamdjursägare ska få möjlighet att öka sin beredskap för att undvika ytterligare angrepp i området.

Är du intresserad av att ingå i beredskapslistan anmäl detta via e-post till: vastragotaland@lansstyrelsen.se skriv ”Beredskapslista” i ämnesraden och glöm inte att skriva namn, telefonnummer, samhälle och kommun. 

Bidrag och ersättningar

Målsättningen för rovdjurspolitiken är att det ska gå att kombinera en lönsam tamdjursnäring med en livskraftig rovdjursstam.

Länsstyrelsen kan ge bidrag till åtgärder för att förhindra angrepp och hjälper även till med rådgivning och planering. Du kan också får ersättning om du fått skador på tamdjur eller gröda. Blanketter och kontaktuppgifter hittar du till höger.

När det gäller rovdjurssavvisande stängsel lämnar vi i första hand bidrag till stängsel i trakter där det finns stationära lodjur eller vargar. Kontakta oss om du vill göra en ansökan. 

Diagram