Fakta om boskapsvaktande hundar

Boskapsvaktande hundar använder man till att skydda olika djur till exempel får, kor, hästar mot rovdjur. De raser man använder i Sverige är Maremmano abuzzese, Pyrenéerhund, Kangal och en blandras mellan Pyrenéer och Cão da serra da estrela. Det finns idag ett 40-tal boskapsvaktande hundar i Sverige.
Hund

​I fall du vill ha en boskapsvaktande hund måste du få tillstånd av Länsstyrelsen. Det finns strikta regler kring hur dessa hundar får vara. De får inte attackera människor eller främmande hundar. Om du går nära djuret de skyddar ställer de sig framför djuret. Man kan tro att de är snälla att man kan klappa hunden, men kommer du för nära de djur som hundarna vaktar vet man aldrig vad som kan hända.


 
Länsstyrelsen var och träffade den boskapsvaktande hunden Arthur. Han är en Maremma och är 8 år gammal. Han ser ut som en stor vit björn, och när vi träffade honom var han mycket trött. Hans ägare berättade att det var för att han varit uppe och vaktat på fåren med deras lamm stora delar av natten. Ägaren berättade också att en gång var det tre vargar som stod utanför fårstängslet men då var Arthur där och jagade bort dem. Förut fanns det ytterligare en hund hette Alva men hon blev sjuk förra året och dog. När ägarna skulle köpa sin boskapsvaktande hund valde de först bara Alva men Arthur kom och satte sig i husses knä och det slutade med att de tog Arthur också. Arthur och ägaren bor i Tösse. Jag frågande om Arthur kunde några trick som vacker tass men det kunde han inte. Boskapsvaktande hundar lever med de djur som de skyddar. Arthur var väldigt smutsig eftersom han är i hagen med fåren varje dag och han sover även ihop med dem. Sen gillar han att rulla sig i fårbajs. Det finns åtta boskapsvaktande hundar i Västra Götaland som alla är Maremmor.

Skrivet av Alvin Bisther Gröndahl, 12 år Skaftö skola, Lysekils kommun. Foto: Alvin Bisther-Gröndahl