Lodjur

Lodjuret är Nordens enda vilda kattdjur. Visste ni att även lodjur spinner?
Lodjuret lever ensamt och hona och hane träffas enbart i februari-mars när det är dags för parning. Ungarna föds i maj, oftast 2-3 stycken och de följer sin mamma under 9-10 månader innan de får klara sig själva. Lodjuret lever främst av rådjur men hare och skogsfågel ingår också i dieten. En hane väger 20-26 kg, medan honan är mindre (16-20 kg). Ett lodjur kan bli 17 år gammalt!
Lodjur vid Fagerhögen. Foto: Stefan Perneborg.

Lodjurets svans är kort, cirka 2 dm, och den har svarta tofsar på öronen. Höga ben, med kort kropp, där bakbenen dessutom är högre än frambenen vilket ger ett lite framåtlutande utseende. Sommarpälsen är ljust gul/röd/brun med mörka fläckar medan vinterpälsen är betydligt ljusare och gråare. Svanstippen är alltid svart.

Lodjuret har ganska stora hemområden, och gillar bergig och brant skogsterräng. Hanarnas hemområden är runt 1 000 km2 medan honornas är betydligt mindre (400 km2).

I Västra Götaland spårades minst 22 familjegrupper av lodjur under vintern 2012-2013. De flesta av lodjuren finns i norra Bohuslän och Dalsland samt i länets östra delar. Om vi skulle gissa så finns det cirka 120 stycken lodjur i Västra Götaland.   

Tryck här för att höra hur ett lodjur låter

 

Här kan du se två stycken lodjur som filmades nära Idefjorden.

Barnens rovdjurssidor

 Visste du att?

  Lodjuret är nordens enda vilda kattdjur?
 *   Lodjurets hörsel är så bra att det kan höra en vissling på 4,5 km avstånd!
 *   Lodjuret är så nyfiket av sig att ser det en öppen dörr så utforskar lodjuret gärna vad som finns på andra sidan!
 *   Lodjuret har en kort svans för att inte förlora kroppsvärmen.

 

 Vad heter lodjur på

Norska    Gaupe
Danska   Los
Ungerska   Közöséges hiùz

 Läs mer om