Björn

Björn. Foto: Mia Bisther.

Visste du att björnar sover ungefär halva året?

De älskar att äta bär (framförallt blåbär!) men äter gärna även gräs, honung, örter och myror. Björnar äter också kött och tar ofta en och annan älgkalv.

Björnar kan bli så gamla som 25 år och får sina första ungar när de är 5-7 år gamla. Det brukar vara 1-4 ungar per kull, och ungarna föds när mamman ligger och sover i idet!

Björnar är både stora och tunga. Om en björn ställer sig på bakbenen så blir den nästan 3 meter lång! Honor väger 60-200 kg medan hanar väger 100-315 kg. Honornas hemområden är 400-500 km² medan hanarnas kan vara tre gånger så stora.

Björn finns det i huvudsak i norra Svealand och norrut (Jämtland, Norrbotten och Dalarna), men vi får enstaka rapporter om björn även i Västra Götalands län.  

Barnens rovdjurssidor

 Visste du att?

*    Björnungar är stora som marsvin när de föds.
*   På ryska heter björn Medved, vilket betyder ”honungs-ätaren”.
*   Det går inte att springa ifrån en björn! Om världens snabbaste man skulle tävla mot en björn i ett 100-meterslopp, skulle mannen ha 30 meter kvar till mållinjen när björnen gick i mål.  

 Vad heter björn på ...

Norska   Bjørn
Danska   Brunbjørn
Finska   Karhu, Nalle (!)