Barnens rovdjurssidor

Här på barnens rovdjurssidor kan du läsa om vilka rovdjur som finns i vårt län och vad vi som arbetar med rovdjur på Länsstyrelsen gör på dagarna.
Foto: Staffan Widstrand

Det finns också rolig fakta om rovdjursspår och om hur Länsstyrelsens rovdjursspårare gör när de spårar.

Rovdjurslådan. Foto: Mia Bisther.Vi berättar om våra rovdjurslådor som vi kan låna ut till skolklasser. I lådorna finns mycket spännande material!

Sidorna är till för dig som är barn eller för dig som är vuxen och tycker att det är skönt att få en verksamhet beskriven på ett lättläst sätt. Läs på egen hand eller hämta någon att titta tillsammans med. Det brukar bli ännu roligare! Och tipsa fröken om rovdjurslådan. Den är väldigt populär och gratis att låna (se mer information under rubriken ”Rovdjurslådan” i menyn till vänster på sidan).

 

Nyheter!

2016-05-11

Hej!

Vintern är slut och snön är borta. För oss betyder det att vi inte ser djurens fotspår längre och vi får heller inte leta efter dem på samma sätt som vi gör på vintern. Nu på våren får både lodjur och varg sina ungar och behöver lugn och ro. Under den vintern som har varit har vi hittat 15 honor med ungar, vissa honor har haft en unge och vissa har haft flera. Man brukar säga att lodjurshonor lever med sina ungar och hanarna (papporna) lever för sig. Det är sant men vi som jobbar med detta har lärt oss under åren att hanarna är mer med honorna och ungarna än man trodde förr. Så vi som inte längre går i skolan lär oss också nya saker varje dag och tur är väl det :)

 

2015-05-18

Våren är här och vi har under vintern försökt räkna vårt läns rovdjur. Lodjurshonor med ungar och vargar som alltid rör sig inom ett särskilt område (revirmarkerande vargar) är det vi letar efter. Vi har inte haft mycket snö i vinter och det har varit svårt att följa vargarnas och lodjurens spår. Vi har vant oss vid att vi har dåligt med snö och vi har därför köpt in kameror som vi har satt på träd på platser där vi tror att det går förbi lodjur. Med hjälp av dessa och genom att spåra på snö de dagar då det har gått så har vi hittat 10 stycken lodjursfamiljer (lodjurshona med ungar).

Kommer det att födas några vargvalpar i vårt län i år? Nja, det blir kanske inte så. De vargfamiljer som har funnits här finns inte mer eftersom det har försvunnit vargar under hösten och vintern. I vargfamiljen på Kroppefjäll (Dalsland) försvann alfatiken (honan i familjen som föder ungar) vid skyddsjakt och i vargfamiljen på Kynnefjäll (Bohuslän) finns det heller ingen alfatik kvar. Vi tror att hon försvann redan i höstas, varför hon försvann vet vi inte. Vi får se om de vargar som finns här hos oss nu hittar nya vargar att bilda par och få valpar med, vi skriver mer om det på dessa sidor senare i år.

Visste du att…?

En rovdjursspårare på Länsstyrelsen gärna vill hitta bajs från vargar. Annat man letar efter är kiss, blod och hår som kan avslöja vilken varg det är som har gjort spåren i snön. Vi skickar in spillning (bajs) och kiss, blod och hår till ett laboratorium som letar efter DNA. DNA är ett kemiskt ämne som bär på den genetiska informationen, ett slags tassavtryck som avslöjar vilket djur som har rört sig på ett visst ställe.  

2014-11-05

Vinterns räkning av rovdjur är igång!

Vi försöker ta reda på hur många vargar vi har i länet genom att spåra dem på snö och genom att samla in spillning (bajs) och vi försöker räkna länets lodjursfamiljer genom att spåra dem på snö och genom att filma dem. Lodjursbajs går nämligen inte att använda, jag återkommer till varför det är så en annan gång.

 

 

Vi har tidigare skrivit på dessa sidor hur vi jobbar ute i naturen när vi försöker räkna de lodjur och vargar som finns i vårt län. Vi följer spår i snön. Men som ni vet så har vi inte alltid så mycket snö här. Det gör det svårt för oss att hitta djuren. Om vi inte hittar djuren och kan spåra dem så vet vi inte hur många vargar och lodjur som finns här hos oss. Då kan vi inte reagera i tid om djuren blir för få eller för många. Så vi samlar också in spillning (bajs) från vargar och skickar bajset till ett laboratorium som tar prover på bajset. Laboratoriet talar sedan om för oss vilken varg det är som har varit på besök eller bosatt sig här hos oss. I Sverige vet man väldigt mycket om våra vargars DNA (genetiska kod) och kan därför säga åtminstone om vargen är hona eller hane och var hon eller han är född.

I år har vi också tänkt prova att hitta lodjur med hjälp av kameror. Det finns speciella kameror som kan sättas ut i skogen på ett träd. Kameran börjar filma när den känner värme (från en djurkropp) eller märker att det rör sig. Det vi letar efter är lodjurshonor (mammor) med en eller flera ungar. Det är den typen av familjer som vi räknar.

Du som läser detta när du sitter hemma ensam eller när du arbetar i skolan kan höra av dig med frågor till mig om rovdjur. Maila till nelly.gronberg@lansstyrelsen.se eller ring 010-22 45 471 så svarar jag på frågor eller funderingar så gott jag kan.

 

Vinnarna i skapartävlingen på klassresa på Nordens Ark.

Den 8 september åkte klassen till Nordens Ark i Sotenäs kommun med två dagars späckat schema. Vädret kunde inte ha varit bättre. Efter lunch dag ett tog en intresserad grupp tag i hinkar och skålar för att ta sig an resans första utmaning – att mata djuren. Utmaningen låg inte bara i att för vissa besegra rädslan för närkontakt med djuren utan också i att röra vid djurens inte alltid så aptitretande föda. Morötter går ju an men möss och mjölmaskar… Pandahonan Lilly matades med päron och accepterade de okända djurskötarna så länge som matningen utfördes som hon ville. Päronbiten ska hållas på ett visst sätt och ska hållas fram inom lagom långa tidsintervall, man måste ju hinna tugga färdigt innan nästa bit serveras.

På bilden syns pandan Lilly som matas av Kalle Nordström.

Kalles omdöme om upplevelsen: ”Nervöst men roligt, fantastiskt!” Foto: Nelly Grönberg.

Andra djur som matades var manvarg (allätare), sibirisk ibis (mjölmask och möss), lappuggla (möss), przewalskis häst (morötter), leopard (kött), järv (kött) och utter (fisk). Järven var det mest glupska och närgångna djuret av alla, väl närgångna enligt många.

Nattvandringen var gruppens favorit, det blev tydligt för många att djurens aktiviteter på natten är annorlunda än under dagen. Utrustade med ficklampor och fråntagna sina mobiltelefoner fick klassens elever uppleva något alldeles särskilt. Mobiltelefonerna verkar för övrigt vara en viktig del av 5-klassares liv. Att sova riktigt svalt i ladan direkt på plywoodbrädor fick väl gå. Men att antalet kontakter var så få att mobilerna inte gick att ladda betraktades av de flesta som alltför primitivt. Men alla överlevde natten och dag två fylldes med omfamning av Konny, djurparkens majsorm och med besök på lantgården. Där döptes får och barnen hoppade i hö.

Sedan hemkomsten säger en del i klassen att intresset för djur och deras liv har ökat betydligt.  Men många hade ett stort naturintresse redan innan resan. De stora bestående intrycken var alla de närkontakter som barnen fick med djur vid matning och under nattvandringen. Väl tillbaka i vardagen på skolan har undervisningen fortsatt och fördjupats genom att varje elev har haft till uppgift att välja ett ögonblick som har etsats sig fast i minnet samt har fått beskriva det för sina kamrater. Genom grupparbeten har eleverna fördjupat sig kring för gruppen ett intressant djur och redovisat för sina kamrater.

 

2014-06-13

Länsstyrelsens skapartävling med tema rovdjur avslutad

Stort grattis till klass 4 på Öxnereds skola i Vänersborg! Tillsammans har de arbetat fram och illustrerat det vinnande bidraget. Första pris i tävlingen är en klassresa till Nordens Ark med övernattning.


Vinnande klassen. Foto: Kristina Gasslander.

– Klassen har med stort engagemang röstat fram vilken typ av bidrag de skulle göra. Sedan har de arbetat både under lektionstid och på rasterna för att hinna slutföra projektet i tid, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Juryns motivering:
”Ett roligt och fantasifullt sätt att visa rovdjuren i Västra Götaland! Det har många fina och omsorgsfulla detaljer, både på djuren och i landskapet. Svansen på lodjuret är alldeles lagom kort, och örnens klor så där vassa som de säkert är i verkligheten. Vargen håller sig lite undan, och kikar fram ungefär som man skulle kunna tänka sig att den gör. Själva idén att göra djuren i en låda, är riktigt smart tänkt! Det är lekfullt och kreativt utan att tappa fokus på uppdraget. Bra jobbat!”
Anna Bisther, WWF:s Panda Planet

 ”Som i en TV med en scenografi där vi blickar in ett kuperat landskap. Vargen tittar fram bakom en gran och i förgrunden lurar lodjuret tyst under rovfågelsboet i björkens grenar. Mot den blå höga himlen kretsar kungsörnsmamman (eller kanske pappan) som vakar över sina ungar. Här finns alla nödvändiga delar för ett liv för djuren. Träden, vattnet, skogen, grönskan och maten. Eftersom hela bilden är uppbyggd som en TV, eller en 3-dimensionell modell av ett landskap, där TV-ramen omger det som händer där inne tänker jag att det också är en finurlig vink (eller kritik) att naturen och de vilda djuren snart bara kan ses i TV. På det sättet blir detta bidrag ett viktigt upprop åt oss människor att värna om både natur och djur och låta det finnas miljöer för dem att leva i. Tekniskt och materialmässigt är det finurliga lösningar, fin bildkomposition och djupverkan i bilden. Där finns omsorg om detaljerna och en stämning av ro, balans och dramatik på samma gång.”
Sonja Jansson, konstnär och bildpedagog, Freinetskolan Bild och Form, Göteborg

”Öxnered elevernas förslag visar på ett verkligt intresse för rovdjuren i Västra Götalands län. Eleverna visar prov på stor kunskap kring de olika rovdjuren och har på ett roligt och mycket kreativt sätt illustrerat dem. Deras TV-bild för oss alla närmare naturen.  Jag anser att eleverna utfört uppdraget mycket väl och visat stort engagemang och detaljkunskap i ämnet”.
Lars Bäckström, Landshövding, Länsstyrelsen i Västra Götalands län 

Vinnande bidrag
Det vinnande bidraget. Foto: Mia Bisther.